skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Protester over hele verden

Flere hundre tusen demonstranter over hele verden marsjerte lørdag for å markere den første årsdagen for krigen mot Irak.

Publisert 20.03.2004 21:29.
Av Hilde Bruvik

Rundt 25.000 mennesker demonstrerte i London i dag (foto: Scanpix)

Det har vært protester mot USAs okkupasjon av Irak i rundt 60 land i dag. Demonstrasjonene begynte i Australia og fortsatte i Asia, før folk i Europa, Afrika og USA ga uttrykk for sitt sinne mot den fortsatte okkupasjonen av Irak.

I Irak ble årsdagen for begynnelsen på krigen for det meste forbigått i stillhet.

– Vi kommer trolig til å feire 9. april for det er dagen da vi ble kvitt Saddam Hussein og hans onde regime, men vi skal ikke feire starten på en krig som ikke har gitt oss noe så langt, sa en tidligere offentlig ansatt, Adnan Saad, i Bagdad.

SE BILDER: Antikrigs- demonstrasjoner over hele verden

Flere hundre tusener mennesker deltok i antikrigsdemonstrasjonene i Spania, der innbyggerne har terrorangrepene fra forrige uke friskt i minne. Bare i Barcelona deltok om lag 200.000 personer.

I USAs største by New York møtte 50.000 opp i protest mot krigen og sin egen regjering. En kvinne gikk gjennom gatene på Manhattan med et bilde av sin sønn i militæruniform og påskriften «Bush, du drepte min sønn».

Roma

En av de største demonstrasjonene lørdag fant sted i den italienske hovedstaden Roma. Politiet mener rundt 250.000 mennesker gikk gjennom gatene, mens journalister anslo at det virkelige antallet lå rundt 1 million, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ungdommer veivet og bar bannere påskrevet slagord mot den amerikanske presidenten George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair samt deres nære allierte, Italias statsminister Silvio Berlusconi. Italia deltok ikke i selve krigen men har senere sendt 3.000 soldater til Irak.

– Vi er her i dag for å be om at våre soldater i Irak blir sendt hjem umiddelbart. Deres tilstedeværelse fører til mer terror, sa Oliviero Diliberto fra det italienske kommunistpartiet i sin appell.

Berlusconis høyre-sentrumsflertall i nasjonalforsamlingen vedtok nylig å forlenge landets militære nærvær i Irak med ytterligere seks måneder.

En av demonstrantene i London (foto: AFP/Scanpix)
Titusener av demonstranter samlet seg i London, der to medlemmer fra miljøvernorganisasjonen Greenpeace klatret opp på klokketårnet Big Ben med bannere hvor det sto «Tid for sannhet».

Flere tusen deltok i demonstrasjonene i Stockholm, ifølge avisen Aftonbladet. I København møtte cirka 2.000 opp, omtrent like mange som deltok i demonstrasjonen mot Irak-krigen i Oslo.

– Regjeringen løy

I Australia var omkring 5.000 mennesker til stede på markeringene i Sydney, Melbourne og Brisbane, ifølge nettstedet til den australske rikskringkastingen ABC. Demonstrantene protesterte mot statsminister John Howards nære bånd til USA og utplasseringen av australske soldater i Irak.

Talskvinne for Peace Network, Pamela Curr, henviste til valgnederlaget for den konservative spanske regjeringen for en knapp uke siden. Hun mener den australske regjeringen er i samme situasjon på grunn av støtten til Irak-krigen.

– Vi må se på hvorfor det spanske folk stemte ut regjeringen. Den ene grunnen er at regjeringen løy til folket. Den andre er at regjeringen dro dem inn i en krig når de ikke ønsket en krig, sa Curr.

I Norge demonstrerte omlag 2.000 mennesker i dag framfor Stortinget mot okkupasjonen av Irak.

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no