skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil granske korrupsjonsanklager

– Jeg tror vi trenger en uavhengig granskning. Høyst sannsynlig er det blitt gjort mye galt, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i dag. Han kommenterte anklager om korrupsjon i sammenheng med olje-for-mat-programmet.

Publisert 20.03.2004 09:22. Oppdatert 20.03.2004 09:35.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Programmet ga irakerne en begrenset mulighet til å selge olje for å kunne kjøpe livsnødvendig mat og medisiner.

Ifølge FNs egne tall døde en halv million irakiske barn under fem år som en følge av verdenssamfunnets blokade før programmet ble innført, blant annet på grunn av mangel på medisiner.

Og i forbindelse med programmet er både Saddam Husseins regjering og velstående irakere anklaget for å ha tjent store penger både på tilleggsavgifter på oljeeksporten og ulovlig smugling.

Også personer fra andre land beskyldes for ulovligheter i forbindelse med oljeeksporten. Noen av dem kommer fra land som er medlemmer av FNs sikkerhetsråd, noe som kan gjøre det vanskelig å få satt i gang etterforskning, siden en eventuell granskning må godkjennes av Sikkerhetsrådet.

Barna lider fortsatt

Og problemene er ennå ikke over for Iraks barn. Nøyaktig ett år etter invasjonen av Irak rammes millioner av landets barn fortsatt av feilernæring og sykdom. Mange irakiske barn får heller ikke nødvendig skolegang, ifølge Redd Barna.

– Vi kommer ikke forbi behovet for god skolegang til alle gutter og jenter. Skolesituasjonen bidrar dessuten til en normalisering av hverdagen og gjør det mulig for barna å bearbeide og gi uttrykk for vanskelige opplevelser, sier hjelpeorganisasjonens generalsekretær Gro Brækken i en pressemelding.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no