skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

30.000 marsjerte i Tokyo

Fredsaktivister over hele verden er i gang med store demonstrasjoner for å markere at det i dag er akkurat ett år siden Irak-krigen begynte.

Publisert 20.03.2004 08:06. Oppdatert 20.03.2004 13:52.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

Se bilder fra demonstrasjonene

Amerikanske styrker innledet 20.mars angrepet mot Irak, støttet av mindre enheter fra Storbritannia, og over hele verden foregår det i dag markeringer, som også er til minne om demonstrasjonene i fjor vår, som var noen av de største i verden noensinne.

I Irak ble bederskapen tidlig i dag økt foran ettårsdagen for angrepet. I Tokyo marsjerte litt senere rundt 30.000 mennesker gjennom sentrum for å protestere mot krigen.

Besteg Big Ben

En irakisk gutt løper med sitt lands flagg under en protest mot krigen i Bagdad i går (Scanpix/Reuters)
Samtidig klatret to demonstranter opp i det velkjente klokketårnet Big Ben ved det britiske parlamentet i London i protest mot krigen i Irak. De klarte å ta seg opp til selve urskiven, som rager 100 meter over bakken, ved hjelp av fjellklatrerutstyr, og nekter å komme ned.

Senere i dag er de planlagte store demonstrasjoner i London mot Irak-krigen, og Kampanjen for atomnedrustning sier de håper på opptil 100.000 demonstranter under banneret Ikke mer krig, ingen flere løgner i anledning ettårsdagen for invasjonen av Irak.

Truer regjeringen

I Australia var omkring 4.500 mennesker var til stede på markeringene i Sydney, Melbourne og Brisbane, ifølge nettstedet til den australske rikskringkastingen ABC.

Demonstrantene protesterte mot statsminister John Howards nære bånd til USA og utplasseringen av australske soldater i Irak.

Talskvinne for Peace Network, Pamela Curr, henviste til valgnederlaget for den konservative spanske regjeringen for en knapp uke siden. Hun mener den australske regjeringen er i samme situasjon på grunn av støtten til Irak-krigen.

Et nei-til-krigen-banner som skal henge på Sydney-operaen blir klargjort (Scanpix/AFP)
– Vi må se på hvorfor det spanske folk stemte ut regjeringen. Den ene grunnen er at regjeringen løy til folket. Den andre er at regjeringen dro dem inn i en krig når de ikke ønsket en krig, sa Curr til ABC radio.

Men oppslutningen under lørdagens demonstrasjoner var på langt nær så stor som før krigen brøt ut. Da deltok flere hundre tusen i fredsmarsjer i Australia.


(NRK, NTB)

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no