skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Irak-krigen var ulovlig

Hans Blix, den tidligere lederen for FNs våpeninspektører i Irak, mener krigen i Irak var ulovlig, og at Iraks brudd på FN-resolusjoner ikke endrer på det.

Publisert 05.03.2004 11:53.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

ULOVLIG: - Krigen i Irak var ulovlig, selv om den britiske statsadvokaten fortalte myndighetene at den var lovlig, mener Hans Blix.
Den eneste måten Irak-krigen kunne vært gjort lovlig, var ved å vedta en FN-resolusjon som autoriserte bruken av makt, sier Blix i et intervju i avisa The Independent.

Dårlige råd

Blix sier at den britiske statsadvokatens råd til statsminister Blair forut for krigen, som gav juridisk dekke for den militære aksjonen, ikke stemmer med virkeligheten.

Han sier også at han ikke kan godta forklaringen til statsminister Blair om at krigen kan legitimeres ut fra at Irak brøt FN-resolusjoner ved en rekke anledningen forut for den militære intervensjonen i mars i fjor.

- Sikkerhetsrådet må bestemme

I etterkant av krigen har det blitt klart at den britiske statsadvokaten kun tre dager forut for den militære aksjonen fortalte myndighetene at FN-resolusjon 1441 kunne autorisere maktbruken overfor Saddam Husseins regime.

Ifølge Blix kan det argumenteres for at dette synet er korrekt, men at det ikke er opp til enkeltstatene i FN-systemet å bruke bestemmelsene på denne måten.

Avgjørelsen om denne tolkningen av resolusjon 1441 må kollektivt ligge hos de 15 medlemmene av FNs sikkerhetsråd, mener Blix. Noe annet ville føre til kaos.

- Ethvert individuelle medlem vil kunne ha sin egen fortolkning. Russerne kan ha en fortolkning, kineserne en annen. Teoretisk sett vil de dermed kunne komme i krig med hverandre, sier han til The Independent.

Krever ikke Blairs avgang

Den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører mener det kan rettes sterk kritkk mot både den britiske og den amerikanske håndteringen av Irak-krisen, men at det ikke vil være rett å kreve Tony Blairs avgang. Blix mener oppstyret rundt saken har vært straff nok ved å ha gitt Blair en alvorlig politisk knekk.

- Straffen til Blair og Bush ligger i det politiske feltet. Troverdigheten deres har blitt alvorlig svekket av dette, sier han.

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no