skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Frykter borgerkrig

Flere analytikere mener at terroraksjonene i Karbala og Bagdad i denne uka i betydelig grad har økt faren for en borgerkrig i Irak.

Publisert 04.03.2004 11:43.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Minst 185 mennesker ble drept i bombeangrepene i den hellige byen Karbala og i Bagdad, og observatører frykter nå at det bryter ut borgerkrig.

Vippepunkt

– Vi nærmer oss et vippepunkt. Det er definitivt en risiko for at det bryter ut borgerkrig mellom sunni- og sjiamuslimer, sier David Fisher ved San Francisco University.

– Dersom slike angrep med høye dødstall fortsetter, vil det før eller senere bli en sjiamuslimsk gjengjeldelse, sier Fischer, som tidligere hadde en ledende posisjon i det amerikanske utenriksdepartementet.

Også dekanus ved Princeton University, Anne-Marie Slaugther, mener situasjonen nå er faretruende.

– Uten grunnleggende sikkerhet vil Irak falle fra hverandre, noe våre fiender både inne i utenfor landet skjønner så altfor godt, sier hun.

Styrket grensekontroll

En bønn for fred ved grensen til Kuwait ? (Scanpix/AFP)
Samtidig lover USAs øverste sjef i Irak en kraftig styrking av kontrollen med Iraks grenser til nabolandene etter angrepene.

420 millioner kroner er nå øremerket til bedre kontroll av Iraks grenser. Flere kjøretøyer og mer personell skal utplasseres for å styrke sikkerheten, sier Paul Bremer.

–8.000 grensepolitistyrker er i tjeneste i dag, og flere er på vei. Vi legger til flere hundre kjøretøyer og dobler antallet grensevakter i utvalgte områder, sier han.

FNs generalsekretær Kofi Annan håper de dødelige aksjonene ikke vil føre til at det tar lengre tid før FN er tilbake i Bagdad. – Vi håper fortsatt å kunne dra tilbake for å hjelpe irakerne, sa han i går.

(NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no