skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Dødstallet oppjustert

Tallet på drepte etter angrepet mot byene Kerbala og Bagdad i Irak i går blir kraftig oppjustert. Ifølge Iraks styringsråd ble hele 271 mennesker drept.

Publisert 03.03.2004 18:50.
Av Wenche Thorunn Nilsen

- Antallet martyrer fra de to byene er denne ettermiddagen 271, sa Mohammed Bahr al-Uloum, som er president i det irakiske styringsrådet.

Det ble tidligere antatt at omkring 180 mennesker mistet livet i de voldsomme aksjonene som fant sted under feiringen av den sjiamuslimske Ashura-høytiden.

Anklager al-Zarqawi

Abu Musab al-Zarqawi (Scanpix/AP)
Samtidig hevder sjefen for de amerikanske styrkene i Irak, general John Abizaid, at USA har klare etterretningsopplysninger som knytter Abu Mussab al-Zarqawi til angrepene.

– Vi har etterretning som viser at det finnes forbindelser mellom Zarqawi og elementer fra det tidligere regimet, i særdeleshet den irakiske etterretningstjenesten, sier Abizaid.

USAs visepresident Dick Cheney og medlemmer av det irakiske styringsrådet har allerede lagt ansvaret for bombeaksjonene på den ettersøkte jordaneren Abu Mussab al-Zarqawi, som knyttes til terrornettverket Al Qaida.

Tidligere i dag skal imidlertid Al Qaida i et brev ha benektet at de hadde noe å gjøre med angrepene å gjøre.

Landesorg

Irakerne begravet i dag sine døde. (Scanpix/Reuters)
– Samtidig strømmet titusenvis av sjiamuslimer strømmet ut i gatene i Bagdad og Kerbala for å demonstrere og begrave de drepte.

Demonstrantene fordømte bombeaksjonene og rettet anklager mot USA og utenlandske terrorister, som mange irakere antar sto bak aksjonene.

Myndighetene i Irak har erklært tre dagers landesorg og har utsatt seremonien der den nye midlertidige grunnloven skulle ha vært undertegnet. Det ble oppnådd enighet om grunnlovsteksten mandag, men seremonien er nå utsatt til fredag.

(NTB-DPA-AFP)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no