skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
FORSVARER: President Bush forsvarte avgjørelsen om å gå til krig mot Irak under et intervju på amerikanske fjernsyn i dag. (Foto: AFP PHOTO/NBC)
FORSVARER: President Bush forsvarte avgjørelsen om å gå til krig mot Irak under et intervju på amerikanske fjernsyn i dag. (Foto: AFP PHOTO/NBC)

Bush forsvarer krigen

I et intervju på amerikansk fjernsyn forsvarte George W. Bush nok en gang krigen i Irak, og sa at han ikke ville forhaste granskningen av hendelsesforløpet forut for krigen.

Publisert 08.02.2004 20:59.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

- Saddam Hussein var farlig. Jeg kunne ikke la han sitte med makta og stole på en gal mann. Han hadde i det minste muligheten til å lage våpen, sa Bush under intervjuet med fjernsynskanalen NBC.

Han la til at situasjonen som har oppstått ikke er ønsket, men at den er nødvendig i en brutal verden.

Trodde etterretningen var korrekt

- Jeg er en president som ser verden slik den er. Jeg ser farene som eksisterer, og det er viktig for oss å eliminere dem, fortsatte Bush.

Han fortsatte med å fortelle om bakgrunnen til at han anså krigen i Irak som nødvendig, og vektla særlig den rollen etterretningen spilte i tiden forut for krigen.

- Jeg baserte avgjørelsen min på den best mulige etterretningen, etterretning som ikke bare våre analytikere trodde var riktig, men også analytikere fra andre land.

-Hadde muligheter

Bush brukte også intervjuet til å fortelle det amerikanske folket at Saddam Hussein hadde muligheten til å produsere ulovlige våpen selv om han ikke hadde dem da krigen startet, og trakk frem våpeninspektør David Kay som et sannhetsvitne på dette.

Kay sa tidligere i år at han trolig tok feil da han før Irak-krigen forsvarte synet at Irak var en fare fordi landet hadde masseødeleggelsesvåpen.

- Våpeninspektøren David Kay kom hjem og sa at Irak på mange måter var farligere enn vi trodde. Vi er i krig med disse terroristene som kunne skade Amerika, og derfor bad jeg bad de unge soldatene ofre seg, sa presidenten.

Granskningskommisjon

I forrige uke ble det klart at Bush skal nedsette en kommisjon som skal granske hvorvidt etterretningen som ledet opp til krigen var pålitelig. Det ble også gjort klart at resultatene av denne granskingen ikke blir klart før etter presidentvalget, hvor Bush selv er en av kandidatene.

- Grunnen til at vi gir det litt tid er at vi ikke vil påskynde prosessen. Dette er snakk om en stor debatt om den amerikanske etterretningen, og det vil bli nok av anledninger for det amerikanske folket å vurdere mine avgjørelser.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no