skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Kan utsette frist for selvstyre

USA antyder at fristen for å overføre makten i Irak til irakerne kan bli forskjøvet dersom FN anbefaler en slik utsettelse.

Publisert 05.02.2004 06:23.
Amerikanske tjenestemenn insisterer fortsatt på at okkupasjonsmaktens plan er å overføre makten i Irak til irakerne 1. juli i år, men legger likevel til at det kan være rom for å endre fristen dersom FN sterkt anbefaler at den forskyves.

President George W. Bush kan endre fristen for overføring av makt til irakerne. (Arkivfoto: Scanpix)
Okkupasjonsmakten har ingen planer om å forlenge fristen utover denne datoen. Men det finnes en liten åpning for at FN skal få si hva organisasjonen mener vil være den beste løsningen, forteller en høytstående tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Vi vil se på det de foreslår. Uansett hva de sier, vil vi vurdere det seriøst, sier tjenestemannen, som ber om ikke å bli navngitt.

FN-gruppe til Irak

Heller ikke USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld er helt fremmed for å forskyve 1. juli-tidsfristen.

– Selv vil jeg aldri si aldri med tanke på fristen. Målet er helt klart å overføre suvereniteten så raskt som mulig. Men hvilke vurderinger presidenten foretar eller ikke foretar kommer an på hvordan verden utvikler seg, vil jeg tro.

FNs generalsekretær Kofi Annan vil om kort tid sende en FN-gruppe til Irak for å forsøke å løse den tiltagende konflikten om hvordan og når makten skal overføres fra okkupasjonsmakten til irakerne selv.

Omstridt ordning

Okkupasjonsmakten og det midlertidige, irakiske lederskapet er tidligere blitt enige om at makten i landet skal overføres til en midlertidig, irakisk nasjonalforsamling 1. juli.

USA og det irakiske styringsrådet ønsker å utpeke representantene til denne forsamlingen etter et system som har mye til felles med partimøtene, eller caucus-ordningen, som praktiseres i en del amerikanske delstater under nominasjonen av presidentkandidater. Men sjiamuslimene, som utgjør omkring 60 prosent av befolkningen i Irak, krever direkte valg til landets midlertidige nasjonalforsamling så snart som mulig.

Myndighetene i Washington mener det er umulig å gjennomføre direkte valg innen 1. juli – slik sjiamuslimene krever.

– Vi er fortsatt fast bestemt på å arbeide sammen med irakiske ledere og det irakiske folk for å følge tidsplanen som styringsrådet har arbeidet med og sagt seg enig i, sier Scott McClellan, talsmann for Det hvite hus.

Endrer planen?

Presset fra sjiamuslimene i Irak har imidlertid tiltatt i styrke den siste tiden, og USA har allerede antydet at landet kan være villig til å godta det myndighetene kaller en forbedring av planen. Det kan innebære å utvide det irakiske styringsrådet, modifisere utpekingen av representanter til en midlertidig nasjonalforsamling, eller til og med delvis å holde valg.

Okkupasjonsmakten anmoder FN om å komme med forslag til forbedringer av planen for hvordan makten skal overføres til irakerne, endringer amerikanerne håper også de skeptiske sjiamuslimene kan slutte seg til.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no