skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ny leder for inspektørene

David Kay varslet for flere måneder siden at han ville gå av som leder for våpeninspektørene i Irak, og nå har Charles Duelfer overtatt for ham.

Publisert 23.01.2004 21:37.
Av Wenche Thorunn Nilsen

Da han gikk av i dag, sa Kay at han trodde det ikke fantes lagre av forbudte masseødeleggelsesvåpen i Irak før krigen.

GÅR AV: David Kay (Scanpix/AFP)
- Jeg tror ikke de fantes. Det alle snakket om, er lagre som var produsert etter Golfkrigen i 1991, og jeg tror ikke det var noe produksjonsprogram av betydning på 90-tallet, sa han.

I sin foreløpige rapport i oktober sa Kay at påstander om utstyr for produksjon av biologiske våpen som var framsatt av blant andre visepresident Dick Cheney, ikke kunne verifiseres.

Ifølge rapporten kunne det heller ikke bevises at Irak hadde til hensikt å produsere slike våpen, eller mulighet til det. Rapporten førte til en heftig debatt om USA hadde overdrevet påstandene om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen for å rettferdiggjøre krigen.

Tviler på funn

KOMMER: Charles Duelfer (Scanpix/AP)
Duelfer, som nå overtar, var nestleder for FNs våpeninspektører fra 1993 til 2000, men også han har tidligere gitt uttrykk for tvil om Irak har hatt masseødeleggelsesvåpen.

- Jeg tror at Kay og hans folk har lett grundig, og at årsaken til at de ikke har funnet slike våpen, er at de antakelig ikke fins, sa Duelfer til TV-kanalen NBC tidligere denne måneden. Til TV-kanalen PBS sa han at han trodde utsiktene til å finne kjemiske eller biologiske våpen i Irak nærmest er null.

USA brukte argumentet om masseødeleggelsesvåpen som en hovedbegrunnelse til å gå til krig mot Irak i fjor vår. At ingen våpen er funnet, trass i intens leting, har vist seg å være et betydelig prestisjenederlag for USA.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no