skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Eksfanger anklager USA for tortur

Irakiske eksfanger hevder å ha blitt torturert i amerikansk fangenskap, og forteller om negletrekking og bruk av elektrisk støt.

Publisert 18.01.2004 10:11. Oppdatert 18.01.2004 10:31.
Den britiske avisen Sunday Times anslår at okkupasjonsstyrken holder nær 13.000 fanger i Irak.

Irakiske krigsfanger, Reuters.
Avisen har fått tilgang til intervjuer som den amerikanske menneskerettsgruppen Christian Peacemaker Teams har gjort med løslatte fanger. I intervjuene fortelles det om grove overgrep under tiden i fangenskap.

Abd al-Rahman, en tidligere tjenestemann i det irakiske landbruksdepartementet, ble tatt til fange i juni. Falske anklager om at han hadde tilhørt Saddam Husseins fedayeen-milits kan ha ligget bak, tror han selv.

Tre måneders helvete

Med pågripelsen begynte også et tre måneder langt helvete der de amerikanske fangevokterne gjentatte ganger skal ha banket ham opp, gitt ham elektrisk støt og utsatt ham for annen mishandling.

De to første dagene ble han holdt innesperret i et rom med hendene bundet bak på ryggen. Til tross for den kvelende varmen ble han bare gitt to glass vann.

- I løpet av disse to dagene ble jeg gjentatte ganger banket opp av forhørerne, som kastet meg rundt, stod på ryggen min og trakk ut en av tåneglene mine, forteller han.

- Nå er jeg fri og ved god helse, men jeg har ikke lenger noen jobb og mange venner og familiemedlemmer sitter fortsatt i fangenskap, forteller Abd al-Rahman.

Matrasjonene hevder han inneholdt svinekjøtt som muslimer har forbud mot å spise, og i teltene der de sov krabbet skorpioner.

Gransking

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har betegnet rapportene om overgrep som alvorlige og troverdige, og amerikanernes militære øverstkommanderende i Irak, general Richard Sanchez, beordret nylig gransking.

Kunngjøringen om dette kom knapt en uke etter at tre amerikanske soldater, to menn og en kvinne, ble funnet skyldige i å ha sparket fanger i hodet, magen og skrittet, i fangeleiren Camp Bucca i det sørlige Irak. De tre er kastet ut av det amerikanske forsvaret.

En amerikansk offiser, som innrømmet å ha avfyrt et våpen nær en annen fange, måtte søke avskjed.

Ulidelig varme

Verst skal forholdene ha vært i Camp Cropper på den internasjonale flyplassen utenfor Bagdad, der fangene ble holdt innesperret i ulidelig varme telt sist sommer. I oktober ble denne fangeleiren stengt.

Blant dem som satt i Camp Cropper, var Abd al-Rahman, som etter lengre tid med hendene bundet bak ryggen fikk behandling av en stor og kraftig soldat som ble presentert som lege.

- Han undersøke meg ved å slå meg for å få meg til å rulle rundt, og presset deretter knyttneven inn i brystet mitt for å sjekke om jeg var ved bevissthet, forteller han til Christian Peacemaker Teams.

Under forhørene ble han gjentatte ganger bedt om å fortelle hvor Saddam Hussein skjulte seg, og da han sa at han ikke visste, truet de amerikanske soldatene angivelig med å skade familien hans.

Kastet ut av bil

Løslatelsen kom like overraskende som pågripelsen, forteller den tidligere tjenestemannen.

- De kjørte meg til sentrum av Bagdad, i nærheten av Al-Rasheed-hotellet, og kastet meg ut av bilen mens de ropte skynd deg, skynd deg!. For svak til å kunne gå ved egen hjelp ble han hjulpet inn i en taxi av en trafikkpolitimann.

Tidligere fanger forteller også skrekkhistorier fra Abu Ghraib, et av Saddam Husseins mest fryktede fengsler som nå er overtatt av amerikanerne.

Den 52 år gamle grønnsakhandleren Najim Abdulhussein forteller blant annet hvordan amerikanerne tvang ham til å stå oppreist i 13 timer, helt til han falt sammen av utmattelse. Abdulhussein forteller også at han ble brent med sigaretter og spyttet i ansiktet under avhørene i Abu Ghraib.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no