skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ni irakiske dødsfall granskes

Det britiske forsvarsdepartementet vil undersøke hvorfor ni sivile irakere har omkommet som følge av britiske soldaters handlinger siden Irak-krigens slutt.

Publisert 11.01.2004 10:02.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

GRANSKES: Britiske soldater granskes etter at 17 sivile irakere har mistet livet som følge av soldatenes handlinger. (Foto:Reuters/Tony Nicoletti)
Iløpet av tiden etter at krigen i Irak var over, har 17 dødsfall av sivle irakere blitt rapportert til en spesialgruppe innen militærpolitiet. Dødsfallene har blitt forårsaket av handlingene til britiske soldater.

Fire av dødsfallene skal ha skjedd mens de omkomne var i britisk varetekt. Familiene til de omkomne, forteller at det ble brukt kraftig vold mot fangene.

Skal granskes

Det britiske forsvarsdepartementet har nedsatt en komite som skal granske hendelsene. Ni av sakene skal fremdeles være under etterforskning, opplyser avisa The Independent.

Amnesty International er skeptiske til at granskingskomisjonen er opprettet av forsvarsdepartementet, og krever en uavhengig undersøkelse av hendelsene.

Ni saker gjenstår

Den britiske ministeren for de væpnede styrkene, Adam Ingram, bekrefter at man skal granske totalt 17 tilfeller hvor sivile irakere har omkommet som følge av britiske soldaters handlinger.

Hittil har det britiske militærpolitiet avvist at noe ureglementært fant sted i åtte av sakene.

- Ved tre tilfeller handlet styrkene innenfor sine retningslinjer. Fire av hendelsene var trafikkulykker, og i ett tilfelle døde en iraker av hjerteproblemer under forhør, sier Ingram.


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no