skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Våpeninspektører ut av Irak

I all stillhet har amerikanske myndigheter trukket en gruppe på 400 våpeninspektører ut av Irak.

Publisert 08.01.2004 07:50.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

FÆRRE: Lederen for gruppen som leter etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, David Kay, får nå 400 færre medlemmer etter at USA trekker ut en stor del av våpeninspektørene. (Foto: Scanpix/AFP)
Våpeninspektørene har brukt flere måneder på å finkjemme Irak i jakten på biologiske og kjemiske masseødeleggelsesvåpen, men jakten har så langt vært resultatløs.

Kilder i det amerikanske militæret hevder overfor The New York Times at Bush-administrasjonens avgjørelse om å trekke ut inspektørene kan være et tegn på at myndighetene mer eller mindre har gitt opp jakten på de ulovlige våpnene i Irak.

Kostbar jakt

Frykten for at Iraks regime hadde tilgang til masseødeleggelsesvåpen var ifølge Det Hvite Hus en av hovedgrunnene til å innlede krigen mot Irak i mars i fjor.

De 1.400 personene som i flere måneder har deltatt i jakten på de irakiske våpnene har så langt kostet den amerikanske staten flere hundre millioner dollar.

Myndighetene i USA innrømmer at inspektørene hittil har deltatt i en jakt uten resultater, men hevder fremdeles at det er viktig å fortsette letingen for å ikke overse noe.

-Bevisene finnes ikke

Ifølge en av New York Times kilder kan det ligge bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen i den store mengden dokumenter som de allierte styrkene har samlet iløpet av krigen.

Denne opplysningen stiller flere politikere seg skeptiske til.

- Jeg er sikker på at vi ville fått vite om det dersom man hadde funnet viktige bevis, sier demokratenes Jane Harman til avisa.

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no