skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Saddams spioner i Sverige

Minst seks svenske statsborgere med irakisk bakgrunn har i årevis spionert for Saddam Husseins regime i Irak mot personer med irakisk bakgrunn i Sverige.

Publisert 18.12.2003 08:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Tusener av flyktninger fra Irak er kartlagt av spionene. Opplysningene er kommet fram gjennom arkiver fra den irakiske etterretningstjenesten Muhabarat som er blitt kjent etter Saddam-regimets fall, opplyser Sveriges Radio.

Sveriges Radio har lest deler av materialet fra de hemmelige arkivene.

Spionene har levd et dobbeltliv i mange år for å overvåke svensk-assyriske organisasjoner. I arkivene til Saddam Husseins hemmelige tjenester finnes opplysninger om de overvåkedes familier, arbeidsforhold, fritidsaktiviteter, politiske meninger, klesstil, oppførsel og personlighet.

Migrationsverket

En av spionene har arbeidet i det svenske Migrationsverket, tilsvarende det norske Utlendingsdirektoratet, i over ti år. Han omtales i arkivene som en «spesielt viktig agent». Mannen har kunnet skaffe til veie opplysninger om irakiske asylsøkere i Sverige.

Ifølge Sveriges Radio ble mannen for en uke siden avhørt av det svenske politiets sikkerhetstjeneste, Säpo. Han er også blitt ekskludert fra Assyriska Riksförbundet, en svensk organisasjon av personer med irakisk bakgrunn.

Mannen hevder selv at han er blitt forsøkt vervet som spion av Iraks ambassade i Stockholm, men at han tross trusler aldri lot seg rekruttere. Mannen har fortsatt sin jobb i Migrationsverket.

– Da jeg kom dit (Iraks ambassade i Stockholm, red.anm.), la de fram et papir på bordet. Det var en liste over alle slektningene mine i Irak. Så tok en av dem fram en pistol som han la på papiret og lot snurre rundt, over alle navnene, sier han til Sveriges Radio.

Lærere og journalister

Blant dem som er kartlagt i detalj er svenske lærere, politikere og journalister.

En rapport fra Sverige til Bagdad er skrevet på det svenske studieforbundet ABFs brevpapir. Yondam Kana, ett av de 25 medlemmene av det irakiske styringsrådet, forsikrer Sveriges Radio at dokumentet er ekte.

– Ingen er kommet hit og gitt oss papirene. De var gjemt her da vi flyttet inn. Det er deres håndskrift og deres signaturer, sier han.

Det er rundt 60.000 personer med assyrisk bakgrunn i Sverige. Assyrerne var urbefolkningene i det gamle Mesopotamia, et område som omfattet store deler av dagens Irak.

Saddam Hussein anerkjente ikke assyrerne som egen folkegruppe, men kalte dem kristne arabere. Han skal ha betraktet assyrerne i Sverige som en trussel.

(NTB-TT)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no