skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil ikke redusere styrkene

Verken Spania eller Japan vil la seg pressse ut av Irak etter gårsdagens angrep, sier den japanske utenriksminister Yoriko Kawaguchi. Sju spanioler og to japanske diplomater mistet livet i angrepene.

Publisert 30.11.2003 09:14. Oppdatert 30.11.2003 15:45.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

Spanias statsminister José Maria Aznar sier at spanske myndigheter ikke må la seg skremme, men fullføre oppdraget sitt, mens Japans utenriksminister Yoriko Kawaguchi sier at Japan vil bistå under gjenoppbyggingen av Irak til tross for at to japanske diplomater ble drept nord for Bagdad i går.

Det var ventet at nyheten om de første japanske dødsfallene i Irak ville ytterligere komplisere USAs arbeid med å få Japan til å sende soldater til Irak for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet, men i dag sier Japans utenriksminister Yoriko Kawaguchi at Japan ikke kommer til å endre sine planer om å hjelpe til med gjenoppbyggingen.

- Dette er en utålelig hendelse. Vår grunnholdning med tanke på å bidra positivt til gjenoppbyggingen av Irak vil ikke bli rystet, sier Kawaguchi.

Gir ikke etter

-Vi kommer aldri til å gi etter for terrorisme, legger hun til.

De to diplomatene som ble drept, skulle delta på en konferanse om gjenoppbyggingen av Irak i Saddam Husseins hjemby Tikrit da de ble angrepet, ifølge utenriksminister Kawaguchi. Deres ikke-japanske sjåfør ble såret i hendelsen.

Japan har en pasifistisk grunnlov, men har vedtatt en spesiell lov som gjør det mulig å sende japanske soldater til Irak. Betingelsen for en slik utplassering er imidlertid at styrkene settes inn i områder der det ikke er kamper, og at de arbeider med gjenoppbygging og humanitære oppgaver.

Fredag meldte det japanske nyhetsbyrået Kyodo at 500 japanske soldater skal være klare for utplassering i Irak i februar eller mars, ifølge en foreløpig plan.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no