skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hastemøte om Irak

USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer, reiste tirsdag i all hast til Washington for ha samtaler i Det hvite hus.

Publisert 12.11.2003 07:46. Oppdatert 12.11.2003 14:34.
Paul Bremer (Foto: Scanpix/AP)
Bremer hadde sent tirsdag kveld samtaler med president Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice, forsvarsminister Donald Rumsfeld, utenriksminister Colin Powell, og andre høytstående medlemmer av Bush-administrasjonen.

- Når beslutninger er nødt til å bli fattet, da kommer Bremer, sier en kilde til Reuters.

Samtidig ble to amerikanske soldater drept og fire ble skadet i et angrep på en amerikansk bilkolonne i Bagdad i dag. Amerikanske soldater blir drept i Irak så og si daglig.

Cia-analyse

En ny rapport fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA advarer amerikanske myndigheter om økt støtte i Irak til den væpnede kampen mot USA. De lite oppmuntrende vurderingene av USAs framtid i Irak skal ha støtte fra USAs sivile leder i landet, Paul Bremer, skriver avisen Philadelphia Inquirer onsdag i en artikkel som omtaler rapporten.

CIA-analysen skal ha blitt spredt til amerikanske politikere mandag. Den advarer mot at en opptrappet amerikansk innsats vil føre til enda større sivile tap som igjen vil øke motstanden, ifølge avisen.

Mer frustrert

Bush-administrasjonen har den siste tiden blitt stadig mer frustrert over sikkerhetssituasjonen i Irak, og over måten det USA-oppnevnte styringsrådet fungerer, melder BBC.

USA ønsker å redusere antall soldater i Irak og overføre mer kontroll til irakerne.

Bush-administrasjonen mener det irakiske styringsrådets arbeid med ny grunnlov går for langsomt. De vurderer derfor å utnevne en overgangsregjering i stedet, slik man gjorde i Afghanistan etter Talibans fall, melder BBC.

Det hadde onsdag morgen norsk tid ikke lekket ut noen detaljer fra samtalene.

Bremer dro fra Bagdad i all hast tirsdag og måtte avlyse et møte med den polske statsministeren som er på besøk i Irak.

Rakettangrep

I Bagdad ble minst fire raketter avfyrt mot okkupasjonsmaktens hovedkvarter tirsdag kveld. Ingen skal ha blitt såret, opplyste en amerikansk offiser til nyhetsbyrået AFP.

Rakettene havnet innenfor den såkalte grønne sonen, som er det avsperrede området hvor okkupasjonsmakten har hovedkvarter.

En rakett landet like ved hovedporten til Saddam Husseins tidligere presidentpalass, mens en annen havnet på en parkeringsplass hvor den ødela flere biler.

Vitner fortalte tirsdag kveld at de kunne se røyksøyler stige opp fra området ved den grønne sonen etter å ha hørt flere kraftige eksplosjoner. Ifølge BBCs korrespondent i Bagdad var det snakk om minst åtte eksplosjoner i løpet av få minutter.

Vitner forteller også at eksplosjonene kom i to omganger med en halvtimes mellomrom. De tre første hørtes ut som granatangrep, mens de neste var kraftigere.

Okkupasjonsmaktens hovedkvarter er de siste ti dagene blitt angrepet med granater en rekke ganger. 4. november ble tre amerikanske soldater såret, men ingen er blitt drept og de materielle skadene har vært små. (NTB-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no