skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Terrorismen vil øke

USA mener at medlemmene av Styringsrådet ikke har arbeidet effektivt nok med prosessen som skal lede fram til en ny irakisk grunnlov. Det sier amerikanske tjenestemenn til avisen The Washington Post.

Publisert 10.11.2003 11:04.
- Vi er misfornøyd med dem. De tar rett og slett ikke avgjørelser når det er nødvendig, sier en tjenestemann.

En annen, som tilhører de amerikanske okkupasjonsmyndighetene i Bagdad, klager over at Styringsrådet ikke klarer å kommunisere med befolkningen i Irak, og at rådet i praksis har mindre legitimitet i dag enn da det ble innsatt.

Medlemmene av Styringsrådet er håndplukket av amerikanerne, og flere av dem fikk betydelig støtte av USA mens de befant seg i eksil i utlandet under Saddam Husseins regjeringstid.

Nå skal den amerikanske regjeringen likevel vurdere andre muligheter, som å gi irakerne en overgangsregjering som kan styre landet også før grunnloven er ferdig.

- Terrorismen vil øke

Bremer sier at folk fra Saddam Husseins tidligere etterretningstjeneste kan komme til å inngå i en spesialstyrke mot terrorisme
Samtidig sier USAs sivile adnministrator i Irak at antall terrorangrep i landet trolig vil øke i de kommende månedene. Han hevder at hundrevis av profesjonelle terrorister har tatt seg inn i Irak.

-Det kommer til å bli et økt antall angrep og økt terrorisme, sier Bremer til The Times. Men han mener at årsaken er at terroristene ser at gjenoppbyggingen av Irak går i riktig retning.

-Flere hundre profesjonelle terrorister har infiltrert Irak fra Sudan, Syria, Jemen og Saudi-Arabia, sier Bremer, og han er nå villig til å vurdere et forslag fra Iraks innenriksminister om å opprette en spesialstyrke bestående av medlemmer fra forskjellig kurdiske og sjiamuslimske militser, og sier at det heller ikke er umulig at personer som tidligere jobbet i Saddam Husseins etterretningstjeneste, kan komme til å bli del av spesialstyrken.

Den irakiske militsen har mye større sjanse til å få øye på utenlandske terrorister i Irak enn de britiske og amerikanske styrkene, ifølge Bremer.

Bomber igjen

I helgen gjenopptok amerikanske fly bombing av mål i Irak, for første gang på over seks måneder.

Jagerfly av typen F-16 slapp tre 250 kilo tunge bomber nær byen Falluja vest for Bagdad der 16 amerikanske soldater ble drept da et helikopter ble skutt ned forrige uke.

Mål nær Saddam Husseins hjemby Tikrit ble bombet av amerikanske fly fredag kveld. Det var antatte skjulesteder for USA-fiendtlige væpnede grupper som ble bombet.

(NTB-AFP

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no