skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

FN sa ja til resolusjonen

Russland, Frankrike og Tyskland stemte for USAs resolusjonsforslag om Irak i FNs sikkerhetsråd i kveld.

Publisert 16.10.2003 17:29. Oppdatert 16.10.2003 20:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Wenche Thorunn Nilsen

Tyskland, Frankrike og Russland snudde i siste liten, og dermed støttet alle de 15 landene i Sikkerhetrsrådet resolusjonen, som åpner for en FN-styrke i Irak under amerikansk ledelse.

Resolusjonen setter også en tidsfrist for Iraks styringsråd til 15. desember med å fastsette en tidsplan for når en grunnlov skal være ferdigskrevet og for når det kan holdes valg.

USA håper at vedtaket vil føre til at flere land vil bidra med soldater og penger til gjenoppbyggingsarbeidet i Irak.

Enstemmig

Syria sluttet seg også til resolusjonen, og FNs generalsekretær Kofi Annan berømmet de 15 medlemslandene for det enstemmige vedtaket.

-Resultatet er et klart bevis på at alle medlemmene i Sikkerhetsrådet setter det irakiske folkets interesser over alle andre vurderinger, sa han.

-Vårt felles mål er å gjenopprette fred og stabilitet i et suverent, demokratisk og uavhengig Irak så raskt som mulig, la han til.

Bedre, men ikke god


Frankrikes FN-ambassadør Jean-Marc de La Sabliere (v) og hans tyske kollega Günter Pleuger kunne styre sin begeistring for resolusjonen, men stemte likevel for den (Scanpix/AFP)

Russland, Frankrike og Tyskland ble tidligere i dag enige om å stemme for det amerikanske resolusjonsforslaget. Men de tre landene vil ikke bidra militært til okkupasjonen.

Tysklands statsminister Gerhard Schröder sa at resolusjonen ikke er god nok, men at de tre landene, som alle var imot krigen i Irak, ville stemme ja fordi den er bedre enn tidligere utkast.

Han gjorde det klart at endringene som er gjort i utkastet, ikke gir et godt nok svar på utfordringene som situasjonen på bakken i Irak innebærer. De tre landene vil derfor ikke bidra militært, og de vil heller ikke komme med større materielle bidrag enn det som allerede er avtalt.

FAKTA OM FNS IRAK-RESOLUSJON  
Resolusjonen bekrefter Iraks suverenitet og territorielle integritet, og understreker at okkupasjonen er midlertidig og vil opphøre når en internasjonalt anerkjent og representativ irakisk regjering er på plass.  
Det USA-innsatte styringsrådet aksepteres som den viktigste irakiske myndigheten i overgangsperioden fram til en valgt regjering er på plass.  
Styringsrådet får frist til 15. desember med å legge fram en tidsplan for utarbeiding av en ny grunnlov og demokratiske valg. FN skal bistå i arbeidet med utformingen av grunnloven.  
En USA-ledet, flernasjonal styrke får i mandat å opprettholde sikkerhet og stabilitet i Irak. FNs medlemsland blir sterkt oppfordret til å bidra med soldater til en slik styrke.  
Resolusjonen inneholder ingen klar tidsfrist for okkupasjonen, men FNs sikkerhetsråd skal ta mandatettil den flernasjonale styrken opp til ny vurdering om et år.  
Resolusjonen ber også FNs medlemsland bidra økonomisk til gjenoppbyggingen av Irak. En internasjonal giverlandskonferanse arrangeres i Madrid 23. og 24. oktober. 
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no