skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Irak-resolusjon utsatt

FNs sikkerhetsråd kommer ikke til å stemme over en ny Irak-resolusjon før tyske, franske og russiske ledere har snakket sammen senere i dag.

Publisert 16.10.2003 06:21. Oppdatert 16.10.2003 10:37.
Ledere fra de tre landene skal på en telefonkonferanse torsdag morgen koordinere sine holdninger til den omstridte resolusjonen, ifølge den russiske FN-ambassadøren Sergej Lavrov.

Han gjorde det sent onsdag kveld klart at han ikke kunne stemme før han igjen hadde snakket med Russlands president Vladimir Putin.

USA gikk deretter med på å utsette avstemningen i FNs sikkerhetsråd til torsdag, opplyste en diplomatkilde til AFP.

- Den amerikanske FN-ambassadøren John Negroponte har fortalt oss at han har godtatt at avstemningen utsettes, sa en diplomat fra Sikkerhetsrådet.

Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov hadde sent onsdag kveld også telefonisk kontakt med sin franske kollega Dominique de Villepin, og den tyske utenriksministeren Joschka Fischer.

Ivanov diskuterte saker som berører utkastet til Irak-resolusjon som Sikkerhetsrådet nå vurderer, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Fremgang

USA ønsket at avstemningen skulle gjennomføres allerede onsdag, og den ble i første omgang utsatt flere ganger onsdag kveld.

Russland, Frankrike og Tyskland mente imidlertid onsdag fortsatt at USAs resolusjonstekst måtte endres, men amerikanerne har fortsatt ikke akseptert alle innvendingene fra de tre landene.

- Dette er felles endringer, og det er disse tre landene som står bak endringene, sa Lavrov på spørsmål om hvorfor de tre landene må konferere ytterligere før en avstemning kan finne sted. Han mener også Russland har fått gehør for flere av sine endringsforslag.

USAs FN-ambassadør John Negroponte mener det har blitt gjort viktig fremgang under den diplomatiske innspurten i forkant av avstemningen.

- Det jeg ønsker å understreke er at vi, med vårt utkast som grunnlag, virkelig har beveget oss mot større enighet i Rådet, sa Negroponte.

Gjenoppbygging

USA håper en ny resolusjon om Irak kan bidra til at flere land vil være med på å dele de enorme kostnadene ved militære operasjoner og gjenoppbyggingen av det krigsherjede landet.

De som har kritisert USAs resolusjon har først og fremst vært misfornøyde med at den ikke har hatt klare nok tidsfrister for når irakerne selv skal overta styringen av landet.

USA, Storbritannia, Russland, Kina og Frankrike er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, og har derfor vetorett.

(NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no