skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Putin misfornøyd

Russlands president Vladimir Putin er misfornøyd med USAs siste forslag til ny FN-resolusjon om Irak.

Publisert 03.10.2003 16:45.
- Vi er ikke fornøyd med utkastet fra våre amerikanske partnere. Men de forsøker å finne et kompromiss, sa Putin under et møte i Verdens økonomiske forum i Moskva i dag.

- Sikkerhetsrådet må gi verdenssamfunnet større mulighet til å delta i gjenoppbyggingen av Irak, sa Putin, som likevel forsikret at han tror det vil være mulig å bli enige om en ny resolusjon etter hvert. President Putin understreker at det beste vil være om Sikkerhetsrådet har klar en ny resolusjon innen 24.oktober, når giverlandskonferansen for Irak åpnes i Madrid.

- Vi har nok med tid til å få dette arbeidet unnagjort, og våre spesialister tror alle involverte parter ønsker et så positivt resultat som mulig, sier Putin. Men russerne mener at USA må vise mer imøtekommenhet.

De Villepin-Powell

USAs FN-ambassadør John Negroponte la torsdag et nytt utkast til resolusjon på Sikkerhetsrådets bord, men forslaget ble møtt av en isfront.

Både Russland og Frankrike mener amerikanerne ikke går langt nok i å komme FN i møte. - Det nye resolusjonsutkastet kommer ikke våre krav i møte, sa Frankrikes FN-ambassadør Jean-Marc de La Sabliere. - Vi finner ikke igjen noen av forslagene som vi sammen med Tyskland har lagt på bordet, la han til.

Den franske utenriksministeren Dominique de Villepin har vært i kontakt med sin amerikanske kollega Colin Powell og gjort det klart at de nye formuleringene i forslaget til Irak-resolusjon er helt utilfredsstillende sett fra et fransk ståsted.

Hovedinnvendingen fra Frankrike er at USA fortsatt ønsker at FN skal spille en underordnet rolle. Generalsekretær Kofi Annan har også avvist formuleringene i resolusjonsteksten som går på FNs fremtidige rolle i Irak.

Frankrike er et av de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet, men har så langt ikke truet med å bruke sin vetorett i dette spørsmålet.

Økonomiske bånd

Russland har lange tradisjoner for samarbeid med Irak, og president Putin understreker at det irakiske folk har langt større tiltro til sine tradisjonelle partnere enn til dem som i dag kontrollerer landet.

Han viser til det økonomiske samarbeidet mellom Russland og Iraks avsatte leder Saddam Hussein. - Fra russisk side mener vi fortsatt at de økonomiske avtalene som er inngått mellom Irak og Russland med hell kan brukes i gjenoppbyggingen av landet, sier Putin, og indikerer at Russland gjerne vil ha en del av kaka gjennom konstruktivt samarbeid for gjenoppbygging av Irak.

Putin mener de amerikanske okkupasjonsstyrkene forsøker å bedre situasjonen i Irak raskest mulig, men legger til at det er viktig å unngå et politisk vakuum. Derfor må FN-rollen kraftig styrkes.
(NTB-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no