skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

CIA skapte falske mullaer

CIA benytter falske mullaer for å spre en moderat versjon av islam, og har også kjøpt fatwaer i et forsøk på å stanse angrepene mot amerikanske soldater i Irak.

Publisert 23.09.2003 08:16.
Det skriver den amerikanske journalisten og forfatteren Ronald Kessler i en ny bok. Han har fra før gitt ut flere bøker om den amerikanske etterretningsorganisasjonens virksomhet.

I boken "CIA i krig", som kommer i salg i oktober, avslører Kessler også detaljer om amerikansk etterretnings virksomhet i Irak foran invasjonen.

I arbeidet med boken intervjuet Kessler blant andre CIAs sjef George Tenet og en rekke av etterretningsorganisasjonens ansatte.

Hvem som helst

I islam, som i mange andre religioner, kan hvem som helst kalle seg religiøs leder. Så foruten å betale mullaer skapte CIA falske mullaer - rekrutterte agenter - som utgav seg selv for å være religiøse ledere, og som inntok en mer moderat holdning til ikketroende, sier Tenet i boken.

- Vi overtar radiostasjoner og støtter religiøse ledere. Dette er tilbake til propagandaen. Vi skaper moderate muslimer, sier en annen CIA-kilde i boken.

Ifølge Kessler har CIA også betalt mullaer for å utstede fatwaer som oppfordrer befolkningen i Irak til ikke å gjøre motstand mot de amerikanske styrkene i landet.

(NRK-NTB-Reuters)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no