skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

FN får utvidet mandat i Irak

USA skal i dag eller morgen framlegge et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd som innebærer å utvide FNs mandat i Irak.

Publisert 03.09.2003 18:58. Oppdatert 03.09.2003 22:49.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Det sier USAs utenriksminister Colin Powell. Utkastet inneholder et politisk tidsskjema og en plan for en multinasjonal styrke i Irak, sa Powell på en pressekonferanse i Washington kveld.

Amerikansk kommando

Han la imidlertid til at en flernasjonal styrke i Irak fortsatt skal være under amerikansk kommando.

Resolusjonsforslaget oppfordrer også det irakiske styringsrådet til å komme med en tidsramme for valg og endelig gjenoppretting av Iraks uavhengighet, opplyste Powell på pressekonferansen.

Mer støtte

USAs snuoperasjon er tvunget fram av mangel på både soldater og penger, samt daglige geriljaangrep på amerikanske styrker. Ved å gi FN en større rolle, håper president George W. Bush på mer støtte fra land som har nektet å hjelpe så lenge verdensorganisasjonen er parkert på sidelinjen.

Ingen streke reaksjoner

USA håper at et sterkere FN-mandat i første omgang vil lirke på plass støtte fra avventende land som Tyrkia, Pakistan og India.

Den tyske FN-ambassadøren Gunter Pleuger sa i en kommentar at Tyskland ønsker en sentral rolle for FN, og at landet vil ønske velkommen en ny resolusjon som utvider mandatet i Irak.

Frankrike vil ha en tidsramme som signaliserer slutten på okkupasjonen av Irak, sa den franske FN-viseambassadøren Michel Duclos i en kommentar.

EUs utenrikskommissær Chris Patten sa i kveld at EU ikke vil bidra til gjenoppbyggingen av Irak før sikkerhetssituasjonen er under kontroll. Patten sa også at EU kun vil gi støtte dersom støtten er en del av et flernasjonalt gjenoppbyggingsprogram. Også den internasjonale donorkonferansen for Irak uttrykte bekymring for voldsutviklingen under okkupasjonsstyret etter et forberedende møte i Brussel onsdag.

Krever sikkerhet

Alle deltakerne bekreftet sin støtte til gjenoppbyggingen av Irak og til en vellykket overgang til en demokratisk valgt irakisk regjering. Men en tilfredsstillende sikkerhetssituasjon er nødvendig for å oppnå disse målene, kommer det fram i kunngjøringen fra møtet. Representanter fra styringsrådet i Irak, USA, EU, Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet deltok på møtet i Brussel.

President Bush har i månedsvis sagt at FN-resolusjonen fra mai er tilstrekkelig for at flere land skal støtte den vanskelige militære operasjonen i Irak. Men tirsdag skal Bush ha latt seg overtale av utenriksminister Colin Powell til å forhandle fram en ny FN-resolusjon i Sikkerhetsrådet. I samtaler med den nederlandske statsministeren Jan Peter Balkenende onsdag bekreftet Bush for første gang at han ønsker en sterkere FN-rolle. Presidenten er villig til å følge FN-sporet og gi FN et større ansvar, og det er svært bra, sa Balkenende etter møtet med Bush i Det hvite hus.


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no