skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

80 drept i bombeaksjon

En av Iraks mektigste sjia-muslimske ledere ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor en moské i Najaf i Irak. Minst 80 er døde, og 229 såret.

Publisert 29.08.2003 13:00. Oppdatert 29.08.2003 16:32.
80 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte like ved et av sjiamuslimenes helligste steder i landet. Målet for angrepet var Iraks mest kjente sjiamuslimske leder, Mohammed Baqer al-Hakim, som også skal være blant de drepte. Foto: Scanpix

Fra flere hold er det bekreftet at den religiøse og politiske lederen var blant personene som ble drept, da en bilbombe eksploderte i den hellige byen Najaf i Sør-Irak.

- Ayatolla Mohammed Baqer al-Hakim er blitt en martyr, sier hans nevø Mohsen Hakim til nyhetsbyrået Reuters.

Politiske drap

En AFP-journalist var vitne til eksplosjonen, som fant sted i forbindelse med fredagsbønnen ved den hellige Alis grav. Ali var profeten Muhammeds svigersønn, og ble drept i byen.

Plassen utenfor helligdommen var fylt av sårede i øyeblikkene etter at bomben gikk av. 229 mennesker er meldt skadet etter bombeaksjonen.

Najaf ligger 18 mil sør for Bagdad, og har vært åsted for flere politiske drap og rivalisering mellom ulike sjiamuslimske grupper.

Tilhengere

Ayatolla al-Hakim var leder for organisasjonen Det øverste rådet for den islamske revolusjon i Irak (SCIRI). Organisasjonen er representert i det irakiske Styringsrådet.

Al-Hakim ble tatt imot av flere titusen jublende mennesker da han tidligere i år vendte hjem fra 23 års eksil i Iran. Mange irakiske sjiamuslimer har sett på ham som sin øverste leder, og ifølge Irak-eksperter vil hans død utvilsomt føre til mer uro i landet.

SCIRIs kontorer både i Najaf og Bagdag har blitt angrepet denne uken, og i Najaf ble tre mennesker drept.

Spenninger

Ifølge BBC har det den siste tiden vært sterke spenninger i det sjiamuslimske miljøet i Irak. SCIRI er blitt beskyldt for å samarbeide for tett med amerikanerne, mens tilhengere av den religiøse lederen Moqtada Sadr har ønsket en langt tøffere linje overfor okkupasjonsstyrkene.

Etter et drapsforsøt på Mohammed Saeed al-Hakim i helgen ble amerikanerne beskyldt for ikke å gjøre nok for å ivareta sikkerheten til de religiøse lederne i Irak.

(NRK-BBC-NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no