skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Irak-bombe var å vente

FNs tidligere bistandskoordinator i Irak, Denis Haliday, mener verdensorganisasjonen langt på vei har seg selv å takke for bombeattentatet som kostet over 20 ansatte livet i Bagdad.

Publisert 25.08.2003 06:48.
- FN er tatt over av amerikanerne og omskapt til "en vits" og "en ond makt", sier Haliday i et intervju med den skotske avisa Sunday Herald.

Over 20 ble drept i angrepet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad. (Foto: AFP/Scanpix)
- Vesten ser på FN som en vennlig organisasjon, men den triste sannhet er at FN i store deler av verden ikke blir sett på som vennlig, sier den tidligere FN-toppen.

- FNs sikkerhetsråd er overtatt og fordervet av USA og Storbritannia, særlig når det gjelder Irak, Palestina og Israel, sier Haliday, som hevder å ha støtte fra flere ledende FN-tjenestemenn i dette synet.

- FN er trukket inn og er i dag en arm av USA - en avdeling av det amerikanske utenriksdepartementet. Kofi Annan ble utnevnt og støttet av USA, og det har ødelagt FNs uavhengighet. FN må raskest mulig reformere seg selv, forbedre Sikkerhetsrådet og gjøre det klart at FN og USA ikke er en og samme sak, sier han.

Gikk i protest

Denis Haliday trakk seg i 1998 fra posten som FN-bistandskoordinator i Irak, i protest mot de internasjonale sanksjoner mot landet som han mener forårsaket "folkemord".

Halidays etterfølger i jobben, Hans von Sponek, trakk seg av samme årsak to år senere.

- FN innførte og opprettholdt sanksjoner som trolig drepte opptil én million mennesker. Barn døde av feilernæring og vannbårne sykdommer. USA og Storbritannia bombet infrastrukturen i 1991 og ødela elektrisitet, vann og kloakksystemer i strid med Genevekonvensjonen. Dette var en stor forbrytelse mot Irak, sier Haliday.

- 13 år med sanksjoner gjorde det umulig for Irak å reparere skaden. Det er derfor vi ser et slikt voldsomt sinne mot FN i Irak. Det hersker en følelse av at FN ydmyket det irakiske folk, sier han.

- Bush og Blair villedet

- Bush og Blair villedet sine land til krig. Ved å invadere Irak og plassere USA midt inne i den islamske verden, inviterer amerikanerne terrorister til å angripe, mener Haliday.

Han mener amerikanerne og deres allierte må forlate Irak i løpet av seks måneder og tillate frie valg i landet. Først deretter bør FN komme på banen og hjelpe irakerne med å gjenreise landet.

- Bush har svidd av 75 milliarder dollar på denne krigen, så han bør også bruke 75 milliarder dollar på gjenoppbyggingen. Når USA forlater Irak, vil terroristene forlate landet også, sier Haliday.

- Et ytterligere samarbeid mellom FN, USA og Storbritannia vil bli en katastrofe for FN, som vil bli trukket inn i den ulovlige okkupasjonen av Irak, sier den frittalende iren.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no