skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Rømmer ikke Bagdad nå

En FN-talsmann sier at det foreløpig ikke foreligger planer om å evakuere alle FNs utenlandske ansatte i Bagdad til Jordan, slik flere medier meldte i morges.

Publisert 20.08.2003 06:55. Oppdatert 20.08.2003 09:40.
BOMBE: 17 mennesker ble drept (Foto: AP/Scanpix).
- Det er ennå ingen planer om en masseevakuering, sier talsmann Salim Lome til Reuters. Han sier at situasjonen skal vurderes på et møte senere i dag.

- Alle FNs internasjonalt ansatte som arbeidet på Canal Hotel vil bli sendt til Amman i dag. Fem fly er ventet til Bagdad-flyplassen, sa en FN-tjenestemann med ansvar for de ansattes sikkerhet i Bagdad, men dette skal altså ikke være riktig.

17 personer, blant dem FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello, ble drept i angrepet i går ettermiddag. I morges bekreftet FN at flere enn 100 ble skadd og at 86 fortsatt ligger på sykehus.

- Tenke nytt

Antallet sårede kan komme til å stige, opplyser FN, som regner med at det fortsatt ligger mennesker inneklemt i ruinene av FN-kontorene.

En av FNs generalsekretærer sa tidligere i natt at organisasjonen ville revurdere sitt engasjement i Irak.

- Vi må vurdere situasjonen. Vi vil ikke ta reagere i panikk eller ta forhastede beslutninger, sa visegeneralsekretæren for kommunikasjon og informasjon, Shashi Tharoor, til Newsnight på BBC.

- Vi må få oversikt over vårt nærvær, våre ansatte, hvilke områder vi arbeider i, og se hvor effektivt vi kan gjøre endringer, la han til.

På spørsmål om USA er nødt til å gjennomgå arbeidet med å sikre fred i Irak, svarte Tharoor:

- Alle er nødt til å tenke seg nøye om i dagene som kommer. Ja, vi er avhengige av at de som kontrollerer Irak og som har kapasitet og militære ressurser til å takle sikkerhetsutfordringene tenker nytt.

Tirsdag sa Syrias FN-ambassadør at FNs engasjement i Irak ikke vil stanse på grunn av terroraksjonen.

Syria: Må bli

- Tvert imot er det nå enda viktigere at vi gjør alt vi kan for å gjenopprette fred og stabilitet i landet, sa Sikkerhetsrådets formann, Syrias FN-ambassadør, Fayssal Mekdad.

Onsdag formiddag skal FNs generalsekretær Kofi Annan holde pressekonferanse på Arlanda flyplass utenfor Stockholm. Annan avbryter Norden-ferien sin på grunn av terroraksjonen tirsdag.

(NRK/NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no