skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Rasende protester i Basra

Flere hundre rasende irakere kastet lørdag stein mot britiske soldater og satte en tankbil i brann i den sørlige byen Basra. Innbyggerne protesterte mot mangel på drivstoff og strøm.

Publisert 09.08.2003 18:03. Oppdatert 09.08.2003 18:19.
Vitner forteller at soldatene skjøt i været for å spre den
rasende folkemengden. Tre soldater skal ha blitt skadd av
steinene. På en bensinstasjon angrep folkemengden en tankbil fra Kuwait og satte fyr på flere dekk. Veier til sentrum ble stengt etter hvert som luften ble fylt av svart røyk.

Rasende irakere protesterte lørdag i byen Basra i Sør-Irak mot mangel på drivstoff og strøm. Britiske soldater måtte skyte i lufta for å holde folkemassen på avstand.

Det utspant seg dramatiske scener i Basra i dag. (AFP-foto)


En talsmann for de britiske styrkene sier at soldater er utplassert for å dempe opptøyene, som brøt ut på minst fire bensinstasjoner. Han kunne verken bekrefte at soldatene skjøt eller at noen ble skadd.

- Vi foretar oss det som er nødvendig for å kontrollere folkemassen. Vi gjør vårt beste for å normalisere situasjonen, sier den britiske talsmannen.

For å dempe gemyttene rykket sjiamuslimske prester ut for å få folk til å slutte å kaste stein. Situasjonen var i ferd med å roe seg lørdag ettermiddag, ifølge Jonathan Spencer, talsmann for det britiske militæret.

Fornøyd Bush

Til tross for uroen som har preget Irak etter at Bagdad falt 9. april, mener USAs president George W. Bush at operasjonene i Irak er en suksess. Lørdag opplyste amerikanske militærkilder at Iraks tidligere innenriksminister Mahmoud Diyab al-Ahmed, nummer 29 på
listen over ettersøkte irakere, nå sitter i amerikanernes
varetekt.

For 100 dager siden erklærte Bush at de viktigste
kamphandlingene var over i Irak. - Irak er tryggere og Iraks økonomi begynner å bli bedre. Vi har gjort store fremskritt i løpet av 100 dager. Og vi er glade for fremgangen, selv om vi vet det gjenstår mye arbeid, sa Bush, for tiden på ferie i Crawford i Texas.

Han hyllet også de 56 soldatene som er drept i kamp siden 1. mai. USA har varslet at de vil gå mer varsomt fram i Irak under jakten på den tidligere presidenten Saddam Hussein. Brutal fremferd, blant annet i forbindelse med husransakelser, har ført til at selv moderate irakere er blitt mer skeptiske til USAs militære nærvær.

En rekke irakere er blitt drept i forbindelse med amerikanernes jakt på Saddam Hussein de siste månedene.

Ber om FBIs hjelp

Fredag ble den jordanske ambassaden i Bagdad angrepet, og det irakiske innenriksdepartementet har nå bedt FBI om hjelp til tterforskningen av hendelsen.

17 mennesker ble drept og 50 såret da en bil lastet med
sprengstoff gikk i lufta utenfor ambassaden, og jordaneren Abu Musab al-Zarqawi blir av amerikanske og jordansk tjenestemenn nevnt som en mulig hovedmann bak angrepet.

Al-Zarqawi var en sentral skikkelse i amerikanernes forsøk på å påvise en forbindelse mellom Irak og al-Qaida før krigen, og han skal ha innledet et samarbeid med den fundamentalistiske kurdiske gruppen Ansar al-Islam etter at han flyktet til Irak i fjor.

Angrepets karakter og sprengstoffet som ble brukt peker mot
Ansar al-Islam, og særlig mot Zarqawi, sier en jordansk tjenestemann, under løfte om anonymitet.

Nye angrep i Falluja

Irakisk gerilja angrep fredag kveld en amerikansk base i Falluja 50 kilometer vest for Bagdad, forteller øyenvitner lørdag. Lokale irakere hørte fire eksplosjoner og så røyk stige opp.

Basen blir med jevne mellomrom utsatt for angrep sent på
kvelden. Den ligger i provinsen Al-Anbar som for mange er blitt et symbol på irakisk motstandskamp mot okkupasjonsstyrkene.

I midten av juli trakk amerikanske styrker seg ut av sentrum av byen og overlot styre og stell til irakere. Siden da har situasjonen roet seg ned. (NTB-Reuters-AFP)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no