skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Minutter fra å bli drept

Iraks styrtede diktator Saddam Hussein og hans to sønner oppholdt seg i Bagdad i en uke etter at byen ble tatt av de amerikanske styrkene, forteller Uday Husseins personlige livvakt til The Times.

Publisert 25.07.2003 07:46. Oppdatert 25.07.2003 12:25.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
I et eksklusivt intervju med avisa The Times forteller den 28 år gamle livvakten også at Hussein så vidt unngikk å bli drept av amerikanske raketter under krigen, og han flere ganger viste seg i offentlighet, rett under nesa på de amerikanske styrkene.

Ifølge livvakten, som ønsket å være anonym av frykt for gjengjeldelser, var den irakiske presidenten i Bagdad under hele krigen, overbevist om at amerikanerne ikke ville klare å innta byen.

Saddam Hussein, i et bilde fra april 2003. (Arkivfoto: AP/Scanpix)

Unngikk rakettene

- Da de første amerikanske rakettene slo ned i utkanten av Bagdad, og Irak-krigen var et faktum, befant Saddam og Uday seg på den andre siden av byen i et av titalls sikre hus, forteller livvakten.

Men USAs neste forsøk på å drepe den irakiske diktatoren var svært nær ved å lykkes, ifølge livvakten.

- Da amerikanerne bombet en bygning i Mansour-distriktet i Bagdad, hadde Saddam Hussein forlatt stedet ti minutter tidligere. Han hadde mistanke om at en kaptein i hans nære krets ga opplysninger til amerikanerne. Saddam spurte personen han hadde mistanke til om å forberede et sikkert hus bak en restaurant til et møte. Saddam møtte opp, men dro nesten umiddelbart ut bakdøren.

- Ti minutter etter at de gikk ut av døren, så ble huset bombet, forteller livvakten. Mens Pentagon hevdet at Saddam trolig var drept, ble kapteinen henrettet.

Deltok på fredagsbønnen

Da Bagdad falt, var Saddam og hans to sønner Uday og Qusay i tre forskjellige hus i Adhamiya, et sunni-området i Bagdad, hvor Saddam var blitt observert gående i gatene to dager i forveien, hevder Udays livvakt.

Livvakten forteller videre at Saddam og hans sønner noen dager senere, til forbløffelse for kretsen rundt ham, dro for å delta på fredagsbønnen i en moské noen kilometer unna.

- Det var en menneskemengde rundt oss og en gammel kvinne kom opp og spurte: Hva er det du har gjort mot oss?, sier livvakten til The Times.

- Saddam skal ha svart: Hva kan jeg gjøre? Jeg stolte på de militære lederne men de var forrædere og de forrådte Irak. Men vi håper at vi om ikke lenge vil være tilbake ved makten.

Kjørte forbi amerikanerne

Saddam, Uday og Qusay skal ikke senere ha vist seg i offentlighet, men var i stand til å forflytte seg fra sted til sted i anonyme biler, uten at amerikanerne oppdaget dem.

- En gang vi var i Mansour, kjørte vi rett forbi en av deres kolonner i vanlige biler, uten at de så oss, sier Udays håndplukkede livvakt. Noen dager senere skal Uday ha kommet til livvakten, gitt 1.000 dollar i kontanter, og sagt at han kunne reise hjem.

- Uday ville ikke si hvor han skulle, bare at det var tid for å starte motstanden, forteller livvakten. Denne uka ble Uday og Qusay drept i byen Mosul av amerikanske styrker. Udays livvakt sier ingenting til The Times om hvor han tror Saddam Hussein befinner seg.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no