skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Soldater får likevel dra hjem

Nylig fikk de amerikanske soldatene i den tredje infanteridivisjonen i Irak beskjed om at de måtte bli i landet på ubestemt tid, til tross for tidligere løfter om at de skulle få dra hjem. Nå har myndighetenen i USA bestemt seg for å bytte dem ut.

Publisert 24.07.2003 10:41. Oppdatert 24.07.2003 10:53.
Pentagon opplyste i går at de i løpet av de neste månedene vil sende om lag 10.000 nye soldater til Irak. Soldatene skal avløse den tredje infanteridivisjonen, som var den første enheten som gikk inn i Bagdad.

De nye soldatene skal komme både fra USA og andre land g vil trolig bli stasjonert i USA et år.

Utskiftingen tar blant annet sikte på å lette noe av presset på de 144.000 amerikanske soldatene i landet, som daglig blir angrepet.

Gjenoppbyggingsplan

Bremer skal lede gjenoppbyggingen (Scanpix/AP)
Lederen for USAs sivile administrasjon i Irak, Paul Bremer, har også lagt fram en gjenoppbyggingsplan som skal dempe kritikken av amerikanernes administrasjon av Irak etter krigen.

-Det er en masse prat om at vi ikke har noen plan og at vi ikke vet hva vi driver med, sier Bremer til New York Times.

-Vi har en plan og vi gjennomfører den, la han til.

I løpet av de neste 60 dagene skal USA ifølge Bremer blant annet pusse opp over 1.000 skoler, rekruttere og trene en bataljon til en ny irakisk hær, opprette en sivil forsvarsstyrke bestående av 7.000 irakere, samt drive den nyopprettede politiskolen i Bagdad.

USA skal også gjennomføre rettssaker ved en sentral domstol, samt starte arbeidet med å utdanne nye dommere. I samme periode skal irakere over hele landet få tilbake strømforsyningen.

Giverkonferansen

Tiltak for å få fart på økonomien planlegges også, i tillegg til å bistå det sivile irakiske styringsrådet i arbeidet med en ny grunnlov. Dessuten skal USA ifølge Bremer planlegge å opprette uavhengige nasjonale medier.

Ifølge Paul Bremer kommer hans budsjett på seks milliarder dollar for neste halvår til å sprekke, og han håper på økonomisk støtte fra den internasjonale giverkonferansen for Irak som skal holdes i oktober.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no