skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nytt amerikansk håp i Irak

Drapene på Saddam Husseins sønner Uday og Qusay gir USA håp om at angrepene mot amerikanske soldater i Irak skal avta.

Publisert 23.07.2003 06:26.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
De to var blant fire personer som ble drept under et raid mot et hus i byen Mosul i Nord-Irak.

- Vi er sikre på at Uday og Qusay ble drept. Forskjellige personer identifiserte Uday og Qusay blant de drepte, sa generalløytnant Ricardo Sanchez på en pressekonferanse i Bagdad i går kveld. Likene var sterkt forbrente.

Både tannbevis, medisinske journaler og identifisering fra tidligere medarbeidere skal vise at det er Saddam Husseins sønner Uday og Qusay.

President George W. Bush er fornøyd med at Saddams Husseins to sønner i går ble funnet. (Arkivfoto)

- Stor dag

Uday og Qusays død betyr at i alt 37 av de 55 personene i USAs kortstokk over ettersøkte medlemmer av Saddams styrtede regime enten er drept eller tatt til fange.

- Drapene på Saddams sønner markerer en stor dag for et nytt Irak, sa Storbritannias statsminister Tony Blair i Hongkong onsdag.

- I mange år har disse to vært ansvarlige for utallige grusomme handlinger mot det irakiske folket og de kan nå ikke lenger kaste en skygge av hat over Irak, sa talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, i en uttalelse.

Viktig politisk

USA håper nå at drapene på Uday og Qusay vil føre til at de daglige angrepene mot okkupasjonsstyrken i Irak avtar.

Meldingene om at Saddams to eldste sønner var drept kom svært beleilig for Bush-administrasjonen, som har møtt økt kritikk for mangelen på funn av masseødeleggelsesvåpen, og for stadig nye drap på amerikanske soldater i Irak.

På spørsmål om Udays og Qusays død vil føre til en reduksjon i antall angrep mot okkupasjonsstyrken, svarte Bushs visesikkerhetsrådgiver Stephen Dadley tirsdag kveld:
- Det (drapene) er viktig politisk. Det er svært viktig å sende en beskjed til det irakiske folket om at regimet ikke kommer tilbake. Det kan også komme til å ha en effekt på militæroperasjonene, men det vet vi ikke.

Avgjørende triumf

Kommentatorer sier til BBC at Udays og Qusays død er en avgjørende triumf som vil hjelpe til med å fjerne frykten blant irakerne om at lederne for det tidligere regimet skal vende tilbake. Drapene på Saddams to eldste sønner vil også være en vitamininnsprøytning i den sviktende moralen hos mange av de amerikanske soldatene i Irak.

I helgen medgikk den amerikanske sentralkommandoen at de utkjempet en geriljakrig i Irak. En geriljakrig som har tatt livet av 39 amerikanske soldater siden president Bush 1. mai 2003 erklærte at de største krigshandlingene var over.

Usikkert hvilken effekt

Drapene på Uday og Qusay er et svært viktig signal om at USA har kontrollen over Irak, sier Jonathan Alterman, leder for Midtøsten-programmet ved Center for Strategic and International Studies (CSIS), til nyhetsbyrået Reuters.

Andre eksperter er mer usikre på effekten av Udays og Qusays død på motstanden mot okkupasjonsstyrkene:

- Geriljalederne slåss på egen hånd, ikke nødvendigvis for å gjeninnsette Saddam. De slåss for å få en slutt på USAs okkupasjon og å gjeninnsette et sunni-ledet nasjonalistisk regime. Enkelte geriljaledere kan faktisk bli mer energiske dersom Saddam og hans sønner er ute av bildet, sier Kenneth Tatzman ved Library of Congress' Congressional Research Service.

Tips

Den amerikanske hæren gikk til angrep tirsdag etter å ha fått tips mandag kveld om at Uday og Qusay oppholdt seg i et hus i Mosul.

200 amerikanske soldater ble beordret til huset i Mosul etter at de amerikanske okkupasjonsstyrkene fikk tips om at viktige Saddam-lojalister oppholdt seg der. Lokale innbyggere i Mosul sier til nyhetsbyrået Reuters at det har gått rykter om at Qusay og Uday skjulte seg i byen.

En kvinnelig slektning av eieren av huset der Uday og Qusay ble drept, sa at huseieren Nawaf al-Zaidan selv hadde meldt fra til amerikanerne om at sønnene hadde søkt tilflukt i huset hans.

Han ønsket å bli kvitt dem, sa kvinnen. USA vil nå utbetale belønningen på 15 millioner dollar for informasjonen som førte til at de to brødrene ble tatt.

(NTB-AFP-Reuters)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no