skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Saddams sønner er døde

Saddam Husseins to sønner, Uday og Qusay, var blant fire mennesker som ble drept i en skuddveksling i Mosul i det nordlige Irak tirsdag.

Publisert 22.07.2003 18:14. Oppdatert 22.07.2003 22:35.
Saddam Husseins to sønner, Uday (t.v.) og Qusay (t.h.) ble drept i en skuddveksling i dag i Mosul tirsdag. De sto på toppen av USAs liste over de mest ettersøkte personene i Irak. Foto: Reuters
- Vi er sikre på at Uday og Qusay ble drept. Forskjellige
personer identifiserte Uday og Qusay blant de drepte, sa
generalløytnant Ricardo Sanchez på en pressekonferanse i Bagdad tirsdag kveld.

Likene var sterkt forbrente. Den amerikanske hæren gikk til angrep tirsdag etter å ha fått tips mandag kveld om at Uday og Qusay oppholdt seg i et hus i Mosul.

Feiret

USA vil nå utbetale belønningen på 15 millioner dollar for informasjonen som førte til at de to brødrene ble tatt.

Identiteten til de to andre drepte var ennå ikke kjent tirsdag kveld, men en amerikansk tjenestemann sa et tredje lik var en tenåringsgutt, som kunne ligne Qusays 14 år gamle sønn som ofte har reist sammen med ham. Det fjerde liket var trolig en livvakt, sa han.

Da det ble kjent at Saddam Husseins to sønner trolig var drept, ble det løsnet skudd og utløst små eksplosjoner flere steder i Bagdad.

- Det virker ikke som om det var kamphandlinger, men feiring, sier BBCs korrespondent i Bagdad.

Tips fra huseier

200 amerikanske soldater ble beordret til huset i Mosul etter at de amerikanske okkupasjonsstyrkene fikk tips om at viktige Saddam-lojalister oppholdt seg der.

Lokale innbyggere i Mosul sier til nyhetsbyrået Reuters at det har gått rykter om at Qusay og Uday skjulte seg i byen.

En kvinnelig slektning av eieren av huset der Uday og Qusay ble drept, sa at huseieren Nawaf al-Zaidan selv hadde meldt fra til amerikanerne om at sønnene hadde søkt tilflukt i huset hans. Han ønsket å bli kvitt dem, sa kvinnen.

Lokale vitner sa at amerikanske helikoptere åpnet ild mot huset etter at det kom til sammenstøt da amerikanske soldater forsøkte å storme det.

Et annet vitne sa at Nawaf al-Zaidan, som er sjeik i Abu
Issa-stammen, ble arrestert etter det seks timer lange slaget.

Sønnen hans skal også ha blitt arrestert. Huset og flere nabohus ble fullstendig rasert etter at de ble truffet av minst 20 raketter fra helikoptrene.

Jerngrep

Amerikanske styrker har siden invasjonen av Irak i mars lett med lys og lykte etter Saddam Hussein og hans to sønner, som topper listen over ettersøkte irakere.

Uday og Qusay spilte en viktig rolle i farens diktatur, og hjalp til med å holde landet i et jerngrep.

Den eldste av de to, 39 år gamle Uday, var kjent som en
hemningsløs levemann med en forkjærlighet for raske biler,
cowboystøvler og drap og tortur. Han skal imidlertid ha tapt noe av farens respekt etter at han slo i hjel en av familiens tjenere.

Likevel lå han an til å bli Saddam Husseins arvtaker inntil han ble alvorlig såret i et attentatforsøk i 1996. Senere ble det antatt at hans yngre bror Qusay hadde overtatt rollen som fremste arvtaker.

Uday hadde langt mer makt enn hans etter forholdene beskjedne titler skulle tyde på. Blant annet var han president for Iraks olympiske komite, Iraks fotballforbund og det irakiske journalistlaget. I tillegg var han eier av det offisielle organet Babel og en populær TV-kanal.

Drepte svogere

Uday skal ha den tvilsomme æren av å stå bak drapet på de to svogrene som i 1995 hoppet av til Jordan og ble lokket tilbake til Irak. Mens de var i eksil skal de to ha gitt USA opplysninger om Iraks program for masseødeleggelsesvåpen.

Qusay holdt en lavere profil og ble oppfattet som mer sjenert enn eldstebroren, men også mer slu og beregnende. Han kledde seg alltid i sivil, var høflig og sa lite på møter, men ble likevel oppfattet som like brutal som faren og broren.

Etter attentatet mot Uday overtok Qusay kommandoen over deler av Iraks militære og sikkerhetsapparat. Han hadde full kontroll over republikanergarden, etterretningen og sikkerheten rundt Saddam.

















Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no