skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

CIA-sjef ut mot Bush

Noen i Det hvite hus var fast bestemt på å bruke tvilsomt etterretningsmateriale til å rettferdiggjøre krigen mot Irak, sier CIA-sjef George Tenet. Tenet tar feil, svarer en talsmann for regjeringen.

Publisert 18.07.2003 06:25.
George Tenet (i bakgrunnen) retter på nytt søkelyset mot Det hvite hus i Irak-saken. (Foto: Scanpix/Reuters)
President George W. Bush burde ikke ha brukt påstanden om at irakerne forsøkte å kjøpe uran fra det afrikanske landet Niger i sin tale om nasjonens tilstand i januar i år. Men etterretningssjefen snakker tøv, sa presidentens pressetalsmann Scott McClellan torsdag.

Rapporten om Saddam Husseins angivelige framstøt for å skaffe seg uran fra Niger til bruk i atomvåpen har senere vist seg å være gal. En ydmyk Tenet tok på vegne av sine underordnede i etterretningstjenesten CIA på seg skylden for feilen.

Tenet som syndebukk?

Tenet forklarte seg denne uken om saken bak lukkede dører i det amerikanske Senatets etterretningskomité. Ifølge et medlem av komiteen, demokraten og krigsmotstanderen Dick Durbin, ble det da klart at Tenet ikke fortjener å bli brukt som syndebukk.

- Vi har stilt de gale spørsmålene. Vi har spurt om hvorfor George Tenet ikke hindret Det hvite hus i å føre det amerikanske folk bak lyset. Det er viktigere å spørre om hvem i Det hvite hus som hadde forbannet seg på å føre folket bak lyset, og hvorfor disse folkene fortsatt sitter i Det hvite hus, sa Durbin til fjernsynsselskapet ABC torsdag.

Det er en rekke åpenbare feil, som gale datoer og navn, i dokumentet som skal ha blitt som bevis mot Irak. (Foto: La Repubblica/Reuters/Scanpix)
- Durbins uttalelser er tøvete og latterlige, men ikke overraskende. Det er slikt man må vente seg fra en mann som tilhørte det heller lille mindretallet i Kongressen som gikk imot krigen. Ingen har tidligere antydet at trusselen fra Saddam Hussein ikke virkelig var til stede, svarte Scott McClellan, som gjentok at Durbins påstander var "nonsens".

Papirer fra Italia

De forfalskede papirene som lå til grunn for påstanden om at Irak forsøkte å kjøpe uran fra Niger i oktober i fjor, kom fra en "privat kilde" i Roma. Denne kilden hadde ingen ting med Italias regjering å gjøre, sier en framtredende tjenestemann i utenriksdepartementet i Washington til nyhetsbyrået Reuters.

Papirene står sentralt i striden om president Bush og hans nærmeste allierte, Storbritannias statsminister Tony Blair, overdrev faren for at Saddam-regimet hadde og var forberedt på å bruke masseødeleggelsesvåpen. Det var denne angivelige faren som utløste det amerikansk-britiske angrepet mot Irak i mars i år.

En regjeringstalsmann i Roma avviste onsdag påstander om at dokumentene som kom amerikanerne og britene i hende, stammet fra den italienske etterningstjenesten. Påstandene ble satt fram i den velinformerte Roma-avisen La Repubblica tidligere samme dag.

(NTB-Reuters-AFP)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no