skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Historien vil tilgi oss

- Med tid vil verden tilgi oss for å ha invadert Irak når vi gjorde, sa statsminister Tony Blair foran en samlet amerikansk kongress torsdag kveld.

Publisert 17.07.2003 20:40.
Av Gry Elise Jacobsen

ENGASJERT: Statsminister Tony Blair holdt en blendende forsvartale for krigen mot Irak foran en samlet amerikansk kongress i kveld (Foto: Scanpix)
- Historien vil tilgi Storbritania og USA for å ha invadert Irak. Til og med hvis det skulle vise seg at vi skulle ta feil når det kom til trusslene rundt masseødleggelsesvåpen, sa Tony Blair i kveld.

Tony Blair holdt en lideskapelig forsvarstale for krigen foran en samlet amerikansk kongress. Han lot det ikke være noen tvil om at tiltakene mot Saddam Husseins regime i hans øyne var svært nødvendige.

- Fjernet trussel

- Kan vi noen gang bli sikre på at terrorisme og masseødeleggelses-våpen vil bli brukt i sammenheng med hverandre? La oss ha en ting klart: Hvis vi har tatt feil, så har vi tilintetgjort en trussel som stod ansvarlig for umennesklig skade og smerte. Dette er noe jeg er sikker på at verden vil tilgi oss for, sa Tony Blair i følge Reuters.

Tony Blair mente at hvis det motsatte skulle vise seg å være riktig. At kritikerne tok feil, og de hadde rett, slik han selv trodde med hvert lille fiber i sin kropp. Så ville verden stått ovenfor en fare og tragedie som historien aldri ville kunne tilgitt.

Talen anses som en av de viktigste talene utenlands i Tony Blairs regjeringstid. Det er kun fjerde gangen i historien at en britisk statsminister taler foran en samlet amerikansk kongress.

ANKOMMER WASHINGTON: I kveld ankom statsminister Tony Blair og hans kone Cherie flyplassen Andrews Air Force Base utenfor Washington (Foto: AP/ Scanpix)

Demokratene murrer

Mens Blair må møte en mengde med spørsmål angående tvilen rundt masseødeleggelses-våpnene, får George W. Bush massiv kritikk av sine motstanderne i USA. De er bekymret for de stadig nye dødsfallene blandt amerikanske soldater i Irak.

Diskusjonene rundt Bush sine feilslåtte antakelser om at Saddam Hussein hadde kjøpt uran i Afrika, er også heftige.

- Vi er sterkere knyttet sammen nå, enn noen gang før, sa Tony Blair om Storbritanias forhold til USA.

(NRK-REUTERS)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no