skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Krever hevn etter eksplosjoner

Rasende innbyggere i den irakiske byen Falluja krevde hevn mens de begravde seks ofre for en eksplosjon i en moske i byen mandag kveld.

Publisert 01.07.2003 19:21. Oppdatert 01.07.2003 19:27.
Mens de døde ble begravet i Falluja, ble ytterligere seks
amerikanske soldater såret i forskjellige angrep i Irak.
Sinnet mot USA og antallet angrep mot okkupasjonsstyrkene øker i Irak, men det amerikanske forsvarsdepartementet avviste tirsdag ettermiddag meldinger om at flere soldater var blitt drept i løpet av dagen.

Amerikansk militærpoliti ved moskeen i byen Falluja, der minst seks irakere ble drept i går kveld. (Foto: Reuters-Scanpix)

Det var store ødeleggelser i den viktigste moskeen i Falluja i går kveld. (Reuters-Scanpix-foto)


Raketter

Fire irakere som trolig var teologistudenter ble drept umiddelbart og 15 andre såret i eksplosjonen i moskeen i Falluja. To av de sårede, også de angivelig studenter, døde seinere på sykehuset, sier sykehuskilder. Andre kilder sier at åtte irakere ble drept i moskeen, som begynte å brenne etter eksplosjonen.

- Amerika er Guds fiende. Drapene skal hevnes, ropte flere tusen innbyggere under begravelsen av de døde tirsdag.
Amerikanske styrker har innført portforbud i Falluja om natten, men det blir ikke respektert av innbyggerne. Falluja er en sunnimuslimsk by omtrent 5 mil vest for Bagdad, og Saddam Hussein har fortsatt stor oppslutning her.

Ingen forklaring

Lederen for de amerikanske styrkene i området benekter at de hadde noe å gjøre med eksplosjonen natt til tirsdag. Det var ingen amerikanske fly involvert. Det var ikke noe artilleri fra amerikanske soldater. Det var rett og slett en eksplosjon i en bygning, sier oberst Joseph Disalvo til journalister på stedet. Han hadde ingen forklaring på eksplosjonen.

Innbyggere i Falluja er likevel overbevist om at det var
amerikanske raketter som slo ned i moskeen og flere andre steder i byen seint mandag kveld. De sier at det ikke ble lagret eksplosiver i bygningene.

Reuters reportere så flere døde som ble trukket fram av ruinene i Falluja. Enkelte innbyggere sa at åtte mennesker var blitt drept, andre kilder sier seks.

Ingen drept

Det amerikanske forsvarsdepartementet kunne tirsdag ikke bekrefte meldinger om at amerikanske soldater ble drept i Irak tirsdag. Derimot ble seks soldater såret i to ulike angrep i Bagdad-området, sier en talskvinne.

Det første angrepet skjedde tidlig tirsdag morgen sørvest for Bagdad. Tre soldater ble såret da kolonnen de tilhørte ble truffet av et hjemmelaget eksplosiv, sa Diane Perry. Det andre angrepet, også det på en kolonne amerikanske soldater, skjedde en time seinere i sentrum av Bagdad. Også her ble tre soldater såret, ifølge Pentagons talskvinne.

Perry sa at også to irakere ble såret, og at den ene døde på sykehuset. På spørsmål om Perry kjente til noen angrep de siste 24 timene hvor amerikanske soldater var blitt drept, var svaret ingen.

Ifølge øyenvitner ble fire amerikanske soldater drept og to
andre såret i sentrum av Bagdad i et rakettangrep mot det militære terrengkjøretøyet de satt i. Angrepet skjedde ved titiden, i nærheten av en bensinstasjon, opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået AFP. Kjøretøyet, en lett
gjenkjennelig Humvee, ble totalt utbrent, forteller vitnene.

Amerikanske styrker stengte umiddelbart av området og tillot ingen journalister på åstedet. (NTB-AFP-Reuters)


Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no