skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

FN-eksperter til Irak

Våpeneksperter fra FN drar til helgen tilbake til Irak for å inspisere anlegg utenfor Bagdad, opplyser det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Publisert 27.05.2003 07:20.
UTE OG INNE: Hans Blix (t.v.) skal ikke til Irak. Det skal Mohamed ElBaradeis IAEA (arkivfoto).
Et team med eksperter skal lørdag inspisere et anlegg nær Tuwaitha, rundt 50 kilometer sør for Bagdad, ifølge Melissa Flemming, talskvinne for (IAEA).

Inspektørene skal ikke fortsette jakten på masseødeleggelsesvåpen, men undersøke ryktene om at El Tuwaitha-anlegget ble plyndret da krigshandlingene i Irak tok slutt i forrige måned.

Skitten bombe

IAEA frykter at plyndrere kan ha fått med seg radioaktivt materiale som kan brukes til å lage en såkalt skitten bombe, melder BBC.

- Vi har nesten daglig den siste måneden hørt rapporter om at anlegget er blitt plyndret. Vi vet ikke hva som er situasjonen der, sier IAEA-talsmann Mark Gwozdecky.

- Når vi kommer dit vil vi kunne slå fast om, og eventuelt hvor mye, som er borte, og hva som trengs for å gjøre det sikkert, sier han videre.

Inspektørene skal kun sjekke hvorvidt materialet som har vært forseglet siden 1991 fortsatt er sikret og at Irak overholder forpliktelsene i NPT-avtalen om ikkespredning av atomvåpen.

Anriket uran

Før Irak-krigen var det lagret to tonn anriket uran og flere tonn naturlig uran på El Tuwaitha-anlegget, som er øverst på IAEAs liste over steder som trenger å bevoktes og sikres.

Amerikanske myndigheter har forsikret IAEA om at anlegget blir bevoktet, men soldatene som ble tildelt oppgaven skal ha forlatt stedet.

Sjefen for IAEA, Mohamed ElBaradei, har uttrykt frustrasjon over at ikke mer oppmerksomhet ble rettet mot å sikre anleggene, skriver BBC på sine nettsider.

IAEA skrev tidlig i mai et brev til USA hvor de ba om adgang til anleggene i Irak hvor det ble oppbevart kjernefysisk materiale, som følge av rapportene om omfattende plyndring.

Ingen våpenfunn

Men inspektørenes fikk først grønt lys etter Sikkerhetsrådets enstemmige vedtak i forrige uke om å oppheve Irak-sanksjonene.

USA har hittil ikke gått med på å la Hans Blix' inspektører i UNMOVIC få slippe inn i Irak igjen for å fullføre arbeidet med å kartlegge om Saddam Hussein hadde kvittet seg med alle sine masseødeleggelsesvåpen.

Hittil har verken amerikanske militære styrker eller USAs egne inspektører funnet ulovlige våpen Irak.

(NTB-DPA)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no