skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Soldater vandaliserer

Amerikanske soldater blir anklaget for å opptre som de reneste vandaler i ruinene av den sumeriske byen Ur, hvor mange mener profeten Abraham ble født.

Publisert 18.05.2003 09:02.
Ur var den sumeriske folkegruppens religiøse hovedsete i oldtidens Mesopotamia. I de fruktbare områdene mellom elvene Eufrat og Tigris utviklet de en høykultur som blant annet resulterte i verdens første matematiske systemer og poesi. Det var også her man oppfant hjulet.

De første bosettingene i området blir datert tilbake til rundt 4000 år før Kristus. Nå er det en ny utsikt fra toppen av ruinbyens tårntempel. Den amerikanske okkupasjonsstyrken har valgt å bygge en massiv militærbase like ved.

Tagging

Gravemaskinene er i konstant aktivitet og lastebilene kjører inn og ut av området som er avsperret med piggtrådgjerder for å hindre uvedkommende adgang.

Hjelpeorganisasjoner hevder dessuten at de amerikanske soldatene har opptrådt som de reneste vandaler i det unike arkeologiske skattekammeret. Soldater skal blant annet ha spraymalt slagord på ruinene og stjålet eldgamle leirsteiner. Et sted har soldatene sprayet budskapet SEMPER FE (alltid tro), som er marinesoldatenes motto.

Marinesoldatene stormet gjennom området på vei til Bagdad og er nå også til stede på basen, som bygges med landingsbane og det hele.

Forbud

Vandaliseringen skal ha fått den amerikanske hæren til å forby soldatene å besøke ruinene. Ethvert brudd vil bli straffet i militærdomstoler, melder den engelske avisen The Observer som har fått opplysningene bekreftet av en bekymret amerikansk offiser.

Ingen i det amerikanske forsvaret har så langt villet kommentere anklagene offisielt. Hærens pressekontor nektet å snakke om Ur når det ble kontaktet av The Observer.

Hjelpeorganisasjonene som er kommet med opplysningene ville ikke bli navngitt av frykt for å bli nektet adgang til pasienter som behandles på basen.

(NTB)

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no