skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Poul Nielson (t.v.), dansk EU-kommisær for utvikling og humanitær  bistand, under sitt besøk i Bagdad. (Foto: Reuters/Scanpix)
Poul Nielson (t.v.), dansk EU-kommisær for utvikling og humanitær bistand, under sitt besøk i Bagdad. (Foto: Reuters/Scanpix)

- USA vil ta Iraks olje

USA vil sette seg på Iraks oljekilder og er på vei til å bli et nytt Opec-medlem, sier den danske EU-kommisæren Poul Nielson.

Publisert 09.05.2003 13:01.
Nielson, som er EUs kommissær for utvikling og humanitær bistand, stiller spørsmålstegn ved USAs motiver i Irak. Han tviler på at USA arbeider for raskt å kunne trekke seg ut av Irak.

- Motviljen mot å gi FN en virkelig, reell, legal og velfundert rolle, taler et språk av en viss tydelighet, sier Poul Nielson etter et tre dager langt besøk i Irak.

- Jeg tror at USA gjennom dette er på vei til å bli medlem av Opec (Organisasjonen av oljeeksporterende land). De setter seg på oljen. Det er vanskelig å tolke dette på noen annen måte, sier Nielson til Danmarks Radio.

- Det er vanskelig å se hva amerikanerne til slutt vil gjøre. At de vil trekke seg ut med det første ser ikke realistisk ut, mener han.

Prodi trår forsiktig

EU-kommisjonens leder Romano Prodi distanserte seg fra Nielsons uttalelse og sa at den fikk stå for danskens egen regning.

- Det eneste jeg kan si er at kommissæren har uttrykk sitt personlige synspunkt, og det er han i sin fulle rett til å gjøre, sa Prodis talsmann Reijo Kemppinen.

-Frekt

Pia Kjærsgaard, leder av Dansk Folkeparti, kaller den danske EU-kommisærens uttalelser om USAs motiver for å være i Irak for "en uhørt frekkhet".

- Jeg vil spørre statsminister Anders Fogh Rasmussen hva han mener om den kommentaren. Poul Nielson uttaler seg ikke bare som sosialdemokrat, men også som EU-kommisær. Det er uhørt og veldig problematisk, sier hun til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no