skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nærmer seg Bagdad

I følge amerikanske myndigheter har Republikanergarden, Saddam Husseins elitestyrke, fått klarsignal til å bruke kjemiske våpen mot de britisk-amerikanske styrkene når de går inn i Bagdad. Den iraksike presidenten skal ha gitt ordre om å forsvare byen med alle midler, inklusive kjemiske våpen.

Publisert 25.03.2003 05:48. Oppdatert 25.03.2003 12:39.
Av Knut Fougner

Det er den amerikanske fjernsynsstasjonen FOX som meldte dette i natt. Amerikanske fortropper var i går i kamp med avdelinger fra Republikanergarden. Ifølge BBC har garden utplassert tre av sine divisjoner i området rundt Bagdad. Britiske og amerikanske fly fortsatte i natt angrepene mot byen.

Amerikanske soldater har møtt en kraftig sandstorm på vei mot Bagdad. (Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters)
De britisk-amerikanske angrepsstyrkene står i morgentimene i dag omlag 100 kilometer sør for den irakiske hovedstaden. I øyeblikket blåser det sandstorm i Irak, og det er ventet at den skal vare i minst to dager. Lederne for de britiske og amerikanske styrkene sier at stormen ikke utgjør noe probme for styrkene, anne enn at det er svært ubehagelig for bakkemannskapene.

USAs angrepsstyrker i Irak har hittil ikke funnet spor av irakiske masseødeleggelsesvåpen, sier en amerikansk offiser. En fabrikk som ble erobret natt til i går, og som kan ha vært brukt til produksjon av kjemiske våpen, er fortsatt under gransking. Men det er ikke funnet noe bevis for slik produksjon, sier generalmajor Stanley McCrystal i den amerikanske overkommandoen.

Motstand

Angrepsstyrkene møter fremdeles motstand på vei mot Bagdad. Det meldes fremdeles om harde kamper i Basra, til tross for at tusenvis av irakiske soldater skal ha overgitt seg. Den britiske og amerikanske militærledelsen har så langt valgt ikke å storme byen.

De irakiske styrkene setter oljebrønner i fyr i det de trekker seg tilbake, og innbyggerne i Basra har vært uten strøm og vann i tre døgn. Flere hjelpeorganisasjoner advarer mot humanitære kriser.

Lokale myndigheter i Basra sier at en skole og et sykehus er truffet under angrepene, og 50 sivile skal være såret.

En britisk tanks kjører over et bilde av Saddam Husein idet den rykker inn mot Basra. (Foto: Mark Richards / REUTERS)

Helikopter styrtet

Helikopteret som i går måtte nødlande skal nå være tilintetgjort av amerikanske styrker, i følge journalister i området. Meldingen er ikke bekreftet av amerikanske myndigheter. Det er fremdeles uklart hvorfor helikopteret måtte nødlande. To amerikanske piloter er tatt til fange, og vist fram på irakisk fjernsyn. Amerikanske myndigheter har bekreftet at de to er piloter.

(NRK)


 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no