skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Jeg er i fin form

- Jeg er i veldig bra form, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun gikk om bord i toget til Tønsberg fredag  ettermiddag. (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
- Jeg er i veldig bra form, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun gikk om bord i toget til Tønsberg fredag ettermiddag. (Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix)
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit venter barn i januar neste år, melder Slottet.

Publisert 04.07.2003 11:35. Oppdatert 04.07.2003 19:00.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video

Av Eva Stabell

Fredag, på dronning Sonjas 66. fødselsdag og bare to dager etter den første kongelige barnedåpen på tre tiår, kom nyheten hele Norge har ventet på: Også kronprinsparet venter barn.

Det var kronprins Haakon selv som fortalte regjeringen om den gledelige begivenheten. Fordi Kongen er bortreist, var det kronprinsen som holdt statsråd på Slottet fredag kl 11.

Vinterfødsel

Kronprinsesse Mette-Marit har termin 22. januar 2004. Ifølge Slottet er den vordende mor i fin form, og det ventes å bli et normalt svangerskap.

Det blir nok stor glede og mange gratulasjoner når kronprinsparet deltar i feiringen av dronningens 66-årsdag på Mågerø fredag kveld.

Bare kongen er ikke til stede. Han seiler i Spania, men han er garantert informert om begivenheten på forhånd. Det er også de øvrige besteforeldre og nærmeste familie.

Ideell timing

Kronprinsparet har i flere intervjuer gitt uttrykk for at de ønsker seg barn. Med studiene i London bak seg og en ny familieleilighet på Skaugum ferdig på nyåret, kunne tidspunktet neppe passet bedre.

18. juni i år besøkte kronprinsparet den norske skolen i Wimbledon, deres siste offisielle oppdrag før de flyttet hjem. (Foto: Nina Rangøy, Scanpix)
Graviditeten kommer til å føre til forandringer i Mette-Marits offisielle program i tiden framover.

Marius' nye lillesøster eller lillebror blir nummer to i arverekkefølgen etter sin far, kronprins Haakon.

4. og 5. generasjon

Da arveprins Haakon ble født på Rikshospitalet 20. juli 1973, var han fjerde generasjon i det norske kongehus i vår tid, og oppkalt etter sin oldefar kong Haakon VII. Meldingen om fødselen ble mottatt med stor glede over hele landet, og det ble avfyrt kongelig salutt på 21 skudd fra Vardøhus festning i nord til Oddernes i sør.

Gleden blir neppe mindre i slutten av januar når femte generasjon i det norske kongehus introduseres.

Og i dette tilfellet blir det ingen tvil om at den nye arvingen får tittelen prins eller prinsesse. Men selv om barnet er arving til tronen, blir han eller hun ikke tronarving før kronprins Haakon blir konge.

Ifølge NTB blir den foreløpige tittelen trolig arveprins eller arveprinsesse.

Kronprinsen og kronprinsessen giftet seg 25. august 2001. (Foto: Scanpix) 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no