skilleIngrid Alexandra bannerskille_slutt
Kongehuset
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Kongehuset Sist oppdatert 13:17
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mette-Marit på krykker

Med en krykke i hver hånd og ektemannen parat til å hjelpe, hinket kronprinsesse Mette-Marit seg gjennom besøket på Bastøy der 100 innsatte soner sin straff.

Publisert 09.04.2002 16:05. Oppdatert 09.04.2002 18:51.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på vei ut fra Bastøy kirke sammen med biskop Sigurd Osberg (t.h) og fengselsprest Knut Mølbach. (Foto: Tor Richardsen/Scanpix)
Under gudstjenesten i Bastøy kirke, som feirer 100 årsjubileum, var Mette-Marit snar med å gripe Haakons hånd. Kronprinsparet beæret den gamle kirken og øya som huser Bastøy landsfengsel i dag. Iført nålestripet brune bukser, beige genser og halvlang lyseblå jakke med slag og gipset ankel med kongeblått trekk, hinket Mette-Marit seg ned Honnørbryggen i Horten.

Hun og kronprinsen ble møtt av blant andre fylkesmann i Vestfold Mona Røkke og ordfører Nils Henning Hontvedt. Sammen gikk de langs rekken av skoleelever, barnehagebarn og andre fremmøtte med norske flagg i hånd.

Krykketrening

Etter oppvisning fra skolekorps og drillpiker, samt en drillgutt med de hviteste skoene i Horten, manøvrerte kronprinsessen seg elegant og støtt over landgangen til ferja Foldin som trafikkerer strekningen mellom Horten og Bastøy.

Heller ikke den spesiallagde trappa til hestevognen hun og
Haakon ble fraktet med til kirken, så ut til å by på problemer, men så viser det seg også at kronprinsessen har ligget i hardtrening før kirke- og fengselsbesøket. Det kan fengselsprest Knut Mølbach fortelle.

- Hun fortalte at de bor i tredje etasje uten heis. Hun hadde trent lenge for å komme opp trapper, og nå er hun jo sterk nok til å klare det, sier Mølbach som er lettet over at Mette-Marits ankelbrudd ikke satte en stopper for kronprinsparets deltakelse i feiringen av 100 års kirkehistore på Bastøy.

Jeg er imponert over noen av de byksene hennes oppover trappene, ler presten.

Sliten i armene

Men både byks og lang guidet tur for å møte noen av de innsatte tok på, selv for trente kronprinsessearmer.

- Det går fint, men jeg er litt sliten i armene, medgav en blid Mette-Marit da NTB spurte hvordan formen var på slutten av en lang dag med krykker.

Det er første gang kronprinsparet besøker et fengsel, og
kronprinsessen var svært fornøyd med møtet med de innsatte.

- Vi har hatt det veldig hyggelig, konstaterte Mette-Marit.
Programmet spente fra gudstjeneste med salme- og korsang til lunsj med roastbiff, kylling, laks og gaveoverrekkelse.

Vakker luftegård

Flere av dem som var til stede under gudstjenesten i den 100 år gamle kirken, var grepet av stemningen, og mente biskop Sigurd Osbergs preken var sterk. Fengselsprest Mølbach, som ønsket velkommen, fikk alle, inkludert kronprinsparet, til åpne latterdøren.

De kongelige fikk også møte flere av de innsatte, som fortalte om sitt hverdagsliv. De innsatte deltar i driften av Bastøy landsfengsel og driver både med skogbruk, økologisk jordbruk og hester.

- Vi har verdens vakreste luftegård, sier fungerende
fengselsdirektør Øyvind Alnæs, som opplyser at flere av de innsatte har deltatt i forberedelsene til besøket. Blant dem er Richard og Frank som spiller i bandet Mission Impossible.

- Vi er både innsatte og noen utenfor som er med i bandet. Vi skal spille Chained og Thoughts og vi gleder oss, sier
Richard og Frank.

Lukter godt

Og det var ikke bare de innsatte som gledet seg over kongelig besøk. Blomsterbarna Madelen Kihle og Marius Christensen fra Fagerheim skole fikk gleden av å overrekke dagens blomsterbuketter til Mette-Marit og Haakon.

Like før kronprinsessen kom, stakk navnebroren til kronprinsessens sønn nesa ned i buketten med fresia, roser og hyacinter i hvitt, lilla og rosa.

- Kjenn her'a. Det lukter skikkelig godt. (NTB)


 
10 SISTE NYHETER
50 SISTE KONGEHUSET
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no