skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Reddet livet med kulepenn

Kommunelege Casper Holmberg i Berlevåg reddet livet til en pasient ved hjelp av en kulepenn. Illustrasjonsfoto: Silja Arvola NRK
Kommunelege Casper Holmberg i Berlevåg reddet livet til en pasient ved hjelp av en kulepenn. Illustrasjonsfoto: Silja Arvola NRK
En matbit satte seg fast i halsen på en beboer ved Berlevåg helsesenter og personen holdt på å dø av luftmangel. Da tok legen det han hadde for hånden - en kulepenn.

Publisert 28.11.2005 12:20. Oppdatert 28.11.2005 12:35.
SE OGSÅ:
Av Silja Arvola og Christian Kråkenes

Kommunelege Casper Holmberg hadde da forsøkt alt for å få matbiten som satt fast i luftrøret opp. Da det ikke hjalp lagde han et snitt i halsen tok kulepenna, tømte den med innmat, og førte det tomme hylsteret inn i hullet. Deretter fikk han koblet til oksygen, og pasientens liv ble reddet.

– Pasienten ble liggende to timer på denne måten, da kom luftambulansen, og vi fikk erstattet kulepennen med en slange, forteller Holmberg.

Bevisstløs

Dramatikken fant sted lørdag for en måned siden. Pasienten var på helsesenteret og datt om ved middagsbordet. En lege ble tilkalt og kjempet for å åpne luftveiene. Da dette ikke gikk ble Holmberg ringt opp. Han forslo å bruke pennen og la pasienten få luft gjennom den.
– Det er svært sjelden vi har slike hendelser, og vi hadde ikke riktig utstyr på plass. Men nå har vi fått utstyr som gjør at vi slipper å bruke kulepenn igjen, forteller den handlekraftige legen.

Pasienten er nå tilbake og i fin form.

Finnmark legeforening har gitt kommunelegen i Berlevåg, Casper Holmberg, utmerkelsen Årets Finnmarkslege.

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no