skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Skittentøysvask etter kulepenn-bragd

Det har oppstått full strid mellom legene i Berlevåg om hvem som egentlig reddet livet til en pasient ved hjelp av en kulepenn.

Publisert 29.11.2005 10:28. Oppdatert 29.11.2005 12:24.
SE OGSÅ:

Av Silja Arvola

Episoden skjedde på Berlevåg helsesenter for om lag en måned siden. En beboer ved helsesenteret fikk en matbit i halsen og var i ferd med å dø av luftmangel. Lege Nils Erik Sundblad prøvde en rekke metoder for å få matbiten opp, uten å lykkes.

Ble kvalt

Pasienten var i ferd med å dø. Da ble kommunelege I Casper Holmberg tilkalt. Han foreslo å utføre en tracheostomi, som består i å lage et snitt i pasientens luftrør og føre inn et sylinder.

– Min kollega utførte snittet og jeg ga han den tomme kulepenna, sier Holmberg og legger til at vanligvis må man ha spesialutstyr for å gjøre dette inngrepet men det hadde ikke helsesenteret. Derfor måtte kulepenna gjøre nytten. Det tomme hylsteret ble stukket inn i snittet og sikret pasienten luft. Dette reddet livet til pasienten og Holmberg fikk for en ukes tid siden prisen Årets Finnmarkslege 2005, for bragden.

Pris-bråk

Da begynte bråket. Veteranlege Nils Erik Sundblad som var den som utførte snittet, sier til avisa Finnmarken at siden han både utførte snittet og satte inn kulepenna, burde han æres. Selv om det var Holmbergs ide.

– Det er uvesentlig hvem sin ide det i utgangspunktet var. Jeg utførte hele inngrepet og etter hvert ble det opplagt at vi måtte utføre akutt tracheostomi. Jeg hadde tenkt ei annen løsning for å få inn luft, men da Holmberg stakk til meg penna, brukte jeg selvsagt den, sier Sundblad til avisa.
Prisvinner Holmberg på sin side sier at krangelen i etterkant av prisen er trist.

– Jeg formoder jeg fikk prisen for min reodorfelgen-metode, altså den utradisjonelle løsningen med kulepenna. Hadde jeg visst hva dette skulle føre til, hadde jeg høflig takket nei til den, sier en trist Holmberg i avisa.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no