skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

To gode naboer

Man skulle tro de var som hund og katt. Men de lever sammen i beste velgående.

Publisert 08.06.2005 09:49. Oppdatert 08.06.2005 10:28.
Av Eirik Palm

Oljeselskapene får skryt av fiskerne i Finnmark.
- Snøhvitbygginga og oljeletinga i Barentshavet har skjedd uten konflikter, sier lederen i Finnmark Fiskarlag, Hans Petter Rasmussen. Mange fiskere fryktet at det ville oppstå problemer for fiskerne når oljeselskapene satte igang for fullt i Barentshavet, men det har ikke skjedd, sier han.

Stor aktivitet

Det er lenge siden oljeselskapene har hatt så høy aktivitet i Barentshavet som det siste året. To borerigger har vært i sving, den ene borer gassbrønner for Snøhvit, den andre har lett etter olje, og i vår har hovedrørledninga mellom Melkøya og Snøhvitfeltet blitt lagt.

- Og vi har ikke fått noen tilbakemelding på at det har vært noe problem. Stort sett er vi fornøyd, sier fiskarlagsformannen.

Vil unngå konflikter

- Det var mange som fryktet at man kunne bli fortrengt fra fiskefeltet, og at aktiviteten etterhvert ville bli så stor at det ville skje. Nå er man jo ennå i en tidlig oppstartfase i Barentshavet og konfliktene kan jo fortsatt komme, men vi håper at vi skal kunne unngå dem, sier han.

Håper på mer

Fredag var fiskeriminister Svein Ludvigsen på Melkøya for første gang. Han håper på enda større petroleumsaktivtet i nord.

- Det er to grunner til det: Det ene er at det vil tilføre landsdelen aktivtet, verdiskapning og sysselsetting. Dernest vil det bidra til å øke beredskapen langs kysten.

Goliath bekymrer ikke

Om tre måneder er det planlagt oppstart av boring på Goliath-feltet like utenfor Sørøya, men statsråden er sikker på at det ikke skal gå på bekostning av miljøet. Heller ikke fiskerne er nevneverdig bekymret.

- Fiskarlaget har stilt sine krav og oljeselskapene har sagt at de skal følge opp de kravene. Når det gjør det, så har vi jo for så vidt sagt ja, sier Hans Petter Rasmussen.

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:
Bakgrunn: Vil ha havområder uten oljeboring (06.11.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no