skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Faglige råd ofte overkjørt

Olje- og energidepartementet har ofte lukket øynene for miljøfaglige argumenter når oljeselskapene har fått tildelt blokker på norsk sokkel.

Publisert 24.02.2006 07:00.
Av Svein Kristoffersen. NTB

Denne gang advarer de statlige fagetatene mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og i deler av Barentshavet i forbindelse med den kommende forvaltningsplanen.

Under et seminar som Sosialistisk Venstreparti arrangerte
torsdag i forbindelse med forvaltningsplanen for Barentshavet, sa seniorforsker Petter Fossum ved Havforskningsinstituttet, at han hadde inntrykk av at instituttet var mer med i beslutningsprosessen tidligere enn i dag.

Overkjørt

Bellona bidro med eksempler på overkjøringen. Organisasjonen har fått tak i fagetatenes råd ved tidligere tildelinger og samlet dem i en rapport. Den viser at departementet har tildelt blokker i de mest sårbare og verdifulle havområdene i nord stikk i strid med de miljøfaglige rådene.

Dette gjelder ifølge Bellona særlig Lofoten, Tromsøflaket og kysten av Finnmark.

Verken Statens forurensningstilsyn (SFT) eller Direktoratet for naturforvaltning mente at blokker i området Norskehavet, Lofoten og Nordland VI burde utlyses i 15. konsesjonsrunde.

Resultatet ble at blokkene ble tildelt Hydro og Statoil.
I den 14. konsesjonsrunden ble det vedtatt å tildele blokker på Tromsøflaket mot rådene fra SFT, Direktoratet for naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt.. Det samme gjelder for blokker utenfor Finnmarkskysten, som i 1997 ble tildelt Agip og Hydro.

I tillegg utlyste den forrige regjeringen blokker nær kysten av Finnmark i den 19. konsesjonsrunden, trass i at det miljøfaglige etatene var svært kritiske. Denne konsesjonsrunden er ennå ikke tildelt av den nåværende regjeringen.

Dragkamp

Denne dragkampen mellom miljøinteresser og næringsinteresser går videre. Under torsdagens seminar kom det klart fram at interessemotsetningene er reelle. SV som er sentralt i arbeidet med forvaltningsplanen, fikk motstridende råd.

Petroleumsfrie soner er et svært lite egnet virkemiddel,
konkluderte fagsjef for konsesjonspolitikk i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Odd Raustein.

Raustein er enig i at det er usikkerhet på noen områder, men sa likevel at det foreligger tilstrekkelig datagrunnlag for å starte virksomhet.

Det som kan diskuteres er om det bør stilles strengere krav
for enkelte områder enn det gjøres generelt, sa Raustein.
Han sa at det er helt nødvendig for norsk økonomi at det
tillates petroleumsvirksomhet i nye områder, og at det beste som kan gjøres er å lage kjøreregler for å gjøre risikoen minst mulig. Han tror faren for forurensning i forbindelse med boring etter olje og gass er minimal.

– Faren for forurensning på grunn av oljetransporten med skip er langt større, hevdet han.

Raustein sa at konsesjonsbehandlingen er et tilstrekkelig
redskap til å ta vare på de mest sårbare områdene.

Uforsvarlig

Vedtaket i SVs landsstyre om at særlige sårbare områder må vernes for oljevirksomhet, er et minimumskrav for miljøbevegelsen.

– Varige grenser for vern krever opprettelse av petroleumsfrie soner. Konsesjonsbehandlingen er ikke et tilstrekkelig verktøy. For områder som ikke omfattes av vern, bør det foretas nye konsekvensutredninger før det settes i gang boring, sa lederen i Natur og Ungdom, Bård Lahn.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) skal legge fram
forvaltningsplanen før påske. (©NTB)

Bakgrunn: Oljeboring for dummies (15.12.2003)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no