skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Drammen Rock City - igjen

Med ny Union Scene tar Drammen tilbake posisjonen som en av landets beste konsertbyer. Stadig flere artister velger nå Drammen til sin turnéåpning.

Publisert 18.02.2005 13:13.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Anders Nielsen

Neste helg nyåpner Union Scene på Grønland i Drammen. Det nye bygget blir et internasjonalt kultursenter som rommer både teater, kulturskole og ikke minst en rockeklubb.

Og de siste årene har Drammen sakte, men sikkert bygd seg opp som en konsertby igjen etter å ha ligget brakk i mange år.

Det glade 80-tallet

Kiss spilte flere ganger i Drammen.
"So nice to be here in Oslo", sa de, men de var i Drammen.

På 80-tallet var nemlig Drammen Norges konserthovedstad. En rekke store artister besøkte byen og det er mange nordmenn som ser tilbake på gode konsertopplevelser i det som var norges storstue; Drammenshallen.

Da Oslo Spektrum åpnet i 1990 var det brått slutt.

Konsertarrangørene valgte heller den virkelige hovedstaden når store artister kom på besøk, og Bob Marley, Bob Dylan, Paul McCartney, Kiss, AC/DC, Depeche Mode, George Michael og Eurythmics, for å nevne noen, ble bare minner og bilder på veggene i Drammenshallen.

De harde 90-åra

På 90-tallet prøvde flere av utestedene i byen seg som lokale klubbscener for norske artister, men drammenserne kjente ikke sin besøkelsestid, og de fleste stedene gikk konkurs.

Nå er Drammen i støtet. Med Elvefestivalen trekkes igjen internasjonale navn til byen, mens Drammens Teater også har blitt en konsertscene med et godt rykte blant de nasjonale artistene.

Artister velger Drammen

Kurt Nilsen i Drammens Teater. Foto: Svein Olav Tovsrud.
Bertine Zetlitz åpnet norgesturnéen sin i Drammens teater forrige onsdag, med kronprinsessen blant publikum. Det var ikke tilfeldig at det ble Drammen.

- Det var her jeg begynte for en seks, sju år siden. På Union Scene gjorde jeg mine første liveopptredener, og jeg har mange gode minner fra byen, Zetlitz.

Lørdag er det Kurt Nilsen som åpner sin "A part of me"-turné i Glassfoajeen i teateret.

- Drammen er et naturlig valg etter Oslo. Selv om jeg kanskje burde sagt Bergen, sier Kurt Nilsen med et smil.
Drammen er en by med mye musikk og mange musikkglade mennesker som har lyst til å gå på konsert.

Lettere å arrangere

Markedsansvarlig ved Drammens Teater, Kai Gustavsen, bekrefter at det nå er lettere å skaffe de største artistene til byen.

- Jo flere som går på konserter, jo lettere for oss er det å betale penger for de største artistene og derfor også lettere å få dem til å komme. Denne mekanismen går lettere nå enn før.

Union Scene i Drammen ble et begrep i artist-Norge på slutten av 90-tallet. Drevet av en gjeng idealister på frivillig basis ble scenen hyppig brukt, inntil brannvesenet stengte den på grunn av mangel på rømningsveier i 2003.

Nå åpner altså Union Scene igjen. Ikke bare som et mørkt konsertlokale i en gammel papirfabrikk, men som en del av en storutbygging av et område som blir sentrum for utdanning og kulturformidling.

Union Scene blir en del av det nye utdannings- og kulturområdet som bygges ut på Grønland i Drammen.
Tegning: Spinnin Globe

Mange vil spille

Ryktene om at rockescenen igjen er oppe og går har allerede spredt seg i musikkmiljøet i Norge. Flere managementer har kontaktet rockeklubben for å booke spilledatoer.

Fredag 25. og lørdag 26. februar åpner de offisiellt med et knippe Drammens band som tidligere har hatt en god tilknytning til Union Scene. Både Delaware, The Jessica Fletchers, Dead Sheriff og Tömmermenn er drammensband som har hatt Union Scene som springbrett før lansering av album i inn- og utland.

Den første store "nasjonale" konserten finner sted 4. mars med Gåte på scenen.

- Det er viktig for oss nå å etablere oss som en viktig scene i Norge, sier bookingsjef Eigil Moe i Union Rosckeklubb. Vi vil gjerne få publikum fra hele landet, men likevel blir drammenspublikummet viktigst.

Frykter ikke konkurransen

Drammens Teater ønsker også Union Scene velkommen. De frykter ikke den nye konkurrenten.

- Ikke i det hele tatt. Vi gleder oss fordi de vil ta tak i andre enn de som teaterets målgruppe, sier markedsansvarlig Kai Gustavsen. I tillegg må vi ha noen som lærer opp ungdommene til å gå på konserter, teater og forestillinger slik at vi kan overta dem etterpå.

Siste saker:

 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no