skilleDistriktsfjernsynet er ti årSkille - slutt
NRK Østafjells  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Skråblikk Sist oppdatert 14:42
 

Makrellen er kommet

Og den bør være sprø. Det er akkurat nå makrellen smaker best. Og når det gjelder denne fisken finnes det sterke tradisjoner på området.

Publisert 18.06.2004 10:26. Oppdatert 18.06.2004 11:28.
Av Helena Rønning og Finn Hjalmar Pedersen

Makrell er ikke best på boks. Det er akkuratt ved sankthanstider disse unge utgavene av fiskesorten smaker best. Og når det gjelder tilberedning av makrell, finnes det sterke tradisjoner på området.
I Vestfold er det sprøstekt makrell som gjelder og Karin Grimstad fra Stavern er en ekspert på området.

Slik lager du den

Se til at makrellen er sylfersk. Det kan du sjekke ved å kjenne etter at den er skikkelig stiv i kjøttet. Når du holder den i hodet skal fisken stå rett ut.

Rens den og behold skinnet på. Del den i to på langs slik at bena sitter igjen på den ene siden.
Del hver side i tre deler og skjær små hakk i skinnet på stykkene.
Vend stykkene i en blanding av hvetemel salt (og pepper hvis du vil). Ta ca 1 ts salt til en desiliter mel.

Varm en panne og smelt godt med smør i. Legg stykkene i panna med skinnsiden ned. Vend mange ganger og ikke bruk for sterk varme. Det tar litt tid, men det er verdt det, for da blir skinnet skikkelig sprøtt.

Fiskestykkene er ferdige når de har fått en mørkebrun farge, uten at de er brente.

Saus

Ta fiskestykkene ut av stekepanna. Legg en spiseskje smør i det fettet som fisken har stekt i, og tilsett rømme.
Visp litt rundt.. så er den ferdig.

Vi ble enige om at sprøstekt makrell er aller best sammen med nypoteter og agurksalat!



 

Hytterett med høy kosefaktor

Varm osten med skibrenner
10 SISTE NRK BUSKERUD, VESTFOLD OG TELEMARK

Rolls Royce er 100 år

Eit eksklusivt jubileum blei feira 15. mars. Då var det 100 år sidan Rolls Royce blei grunnlagt.

Telemarkskua 150 år

For 150 år sidan blei Telemarkskua registrert som eigen rase. Nå får den utryddingstruga kua sin eigen jubileumsskulptur.

Fra Union til Tasmania

Heidi Ripegutu Skjellaug jobba tidligere ved Union i Skien. Nå tar hun med seg mann og barn og flytter til Tasmania.

NM-mester i fikling

Eidsfoss-mannen Robert E. Haraldsen brukte Milosevic for å innkassere Norgesmesterskapet.

NYHETSBREV

Få nyhetene våre på e-post, helt gratis!

Informasjon om nyhetsbrevet     Andre brev

Fugler lider sultedød

Streng kulde og mye snø og is truer eksistensen til mange fugler. Fuglevakta følger situasjonen nøye.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no