skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Norge inn i NATO

Mange i regjeringspartiet håpet på at det skulle være mulig å finne en slags kombinert løsning, men på Arbeiderpartiets landsmøte i februar 1949 ble det mobilisert et stort flertall for vedtaket å søke medlemskap i NATO, eller Atlanterhavspakten, som var under danning.

Publisert 26.01.2005 14:08. Oppdatert 26.01.2005 17:53.
Av Per Kristian Johansen

Dermed var kursendringen i utenriks og sikkerhetspolitikken en realitet. De borgerlige på Stortinget stemte for medlemskap sammen med regjeringspartiet, mens bare kommunistene og 2 fra DNA stemte mot.

Halvard Lange holder en redegjørelse for Stortinget om medlemskap i Atlanterhavspakten kontra medlemskap i et foreslått nordisk forsvarssamarbeid (som strandet den 29/1). Stortinget vedtok medlemskapet i NATO 29. mars 1949. Foto: NTB / Scanpix

NATO-landet Norge

Utenriksminister Halvard Lange signerer Atlanterhavspakten på vegne av den norske regjeringen. Tv. Norges ambassadør i USA Wilhelm Munthe de Morgenstierne. Th. USAs representant, John L. Foley jr. Foto: US Information Service / NTB Arkiv / Scanpix
Danmark og Norge ble med blant de 12 landene som dannet NATO-samarbeidet i 1949, og vårt forsvar ble en del av den store vestlige alliansen under USAs ledelse. Dette skulle være en forsvarsallianse, og det ble bygd opp et integrert forsvarssystem med felles kommandoenheter og våpensystemer, og etter hver felles militære øvelser.

For å unngå å provosere Sovjetunionen unødvendig fikk Norge aksept for en del begrensninger i våre allianseforpliktelser. Mest kjent i så måte er baseerklæringen, som bestemmer at fremmede makter ikke skal kunne stasjonere baser på norsk jord i fredstid. Dette ble fra 1957 utvidet og presisert til også å gjelde atomvåpen og utskytningsramper for atomraketter, som heller ikke kan plasseres på norsk område i fredstid.

Likeså ble det bestemt at under øvelser kunne ikke allierte styrker komme nærmere den sovjetiske grensen enn 250 km.

Begrensningene forhindret ikke at det ble lagret store mengder alliert militært utstyr og etablert lyttestasjoner omkring i landet. Dette ble sterkt kritisert av NATO-motstandere som mente det gjorde Norge til en del av amerikanernes verdensomspennende oppdemmingspolitikk, og derfor satte vårt land i en utsatt og farlig posisjon i en eventuell konflikt mellom supermaktene.

Men i det store og hele har det vært solid politisk flertall for den utenriks- og sikkerhetspolitikken som ble ført av alle norske regjeringer i hele etterkrigstiden.

Les også om Norge 1945-1955: Frigjøring, gjenreising og Natomedlemskap




LENKER

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no