skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 
Komiteen om de Store Norske finalistene:

Gode nordmenn med gode hensikter

Nomineringsfasen er over, og en komité har plukket ut de 50 finalistene som går videre i kåringen av Store Norske. - Vi har plukket ut gode nordmenn med gode hensikter, sier komitémedlem Harald Norvik.

Publisert 04.01.2005 18:02. Oppdatert 06.01.2005 16:31.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Per Kristian Johansen

I komiteen satt historikerene Guri Hjeltnes og Erling Sandmo, tidligere politiker og organisasjonskvinne Astrid Nøkkelby Heiberg, fotballtrener og filolog Nils Arne Eggen, kulturredaktør Cathrine Sandnes og tidligere næringslivsleder og forfatter Harald Norvik. Klikk her for å lese mer om komiteen.

Må ha bidratt positivt

Harald Norvik. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Harald Norvik forteller at komiteen la vekt på at personene har bidratt positivt til utviklingen av det norske samfunn i løpet av de siste hundre årene.

- Ikke alle de nominerte var folk med gode hensikter. Vi har forsøkt å fange opp flere sider av samfunnet, og plukket ut gode nordmenn med gode hensikter, forteller han.

Det er en overvekt av personer som har opplevd store deler av det forrige århundret på listen, og den eneste som skiller seg ut er Ole Gunnar Solskjær.

- Det er mye vanskeligere å sette preg på et århundre når du bare har levd i 30 år av det. De som har formet forestillingen av nordmenn i et fritt Norge ligger jo tett opptil 1905 og krigen. Det er et naturlig tyngdepunkt der, sier Cathrine Sandnes.

Grieg og Ibsen?

Cathrine Sandnes
Hverken Edvard Grieg eller Henrik Ibsen er med i kåringen. Norvik forklarer dette med at de levde i århundret før.

- Grieg døde i 1907 og Ibsen i 1906. De har jo satt sitt store preg på forrige århundre. De kommer nok til å sette sitt preg på de kommende århundrer, og skulle en tenke slik ville de vare evig. Vi fant ut at de ikke hørte hjemme blant finalistene, forklarer Nordvik.

Komiteen har ikke vært styrt av kategorier, og det er en overvekt av politikere i forhold til akademikere.

- Her er det ulike hensyn som skal veies mot hverandre. Men det er interessant å se at idretten og den folkelige kulturen er godt representert, sier Cathrine Sandnes.

- Å bygge opp en tradisjon knytta til forskning og kultur tar tid. Norge er en ung nasjon og vårt første hundre år har vært prega av en demokratisk identitetsbygging hvor idretten og populærkulturen har stått mer sentralt enn finkultur og akademia, sier Sandnes.

- Vi har vel klart å dekke ganske mye. Hvis du ser på politikk er det sju til åtte politikere, i vitenskap og akademia seks, i kunst- og kultur er det fire musikere, to malere og åtte forfattere. Kirken er godt representert med tre personer. Jeg synes kanskje det er for få fra næringslivet, sier Nordvik.

Hvorfor ikke Amundsen?

Roald Amundsen kom ikke blant finalistene. Foto: NTB / Scanpix
En stor nordmann som Roald Amundsen er ikke med på lista. En kan sikkert stusse litt over det, men komiteen har en begrunnelse.

- Vi har 50 mennesker som skal speile alle lag, aldre og felt, og da var det ingen tvil om at Fridtjof Nansen var den største innen dette feltet, forteller Cathrine Sandnes.

- Vi hadde store vanskeligheter på slutten med å begrense disse til 50, og det er også andre som burde vært med. Men når begrensningen er 50 navn, vi må ta slike valg, sier Nordvik.

Les om komiteen her: Store Norske komité



Store Norske 31.12.04


LENKER

 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no