skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Rosemarie Köhn

Rosemarie Köhn (1939 - ), biskop, født i Rathenow nær Berlin. Norges første kvinnelige biskop som siden utnevnelsen i 1993 har vært omstridt på grunn av sitt teologiske syn.

Publisert 30.12.2004 20:21. Oppdatert 01.04.2005 12:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Hun hadde norsk mor og tysk far, og opplevde bombingen av Berlin. Moren tok henne med til Norge i 1946, men det var ikke lett å innvandre fra Tyskland til Norge på denne tida. Det hjalp at hun lærte seg raskt norsk, og at familien hennes hadde deltatt i motstandskampen.

Sjette kvinnelige prest i Norge

Navn: Rosemarie Køhn
Født: Rathenow, 1939
Kjent for: Sine liberale holdninger som biskop og for kampen for en åpen inkluderende folkekirke.
Hun begynte på teologistudiet etter artium, og ble cand. theol. i 1966. Det var biskop Per Lønning som ordinerte henne som prest i 1969, som den sjette kvinne som prest i Norge.

Universitetslektor i bibelfag

H.M. Kongen utnevnte i 2004 biskop Rosemarie Köhn til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for hennes innsats for kirke og samfunn. Foto: Aud Ingebjørg Heldaas / SCANPIX
Hun hadde vikariater som prest, men var fra 1968 til 1975 også tilknyttet Universitetet i Oslo, og ble fra 1976 universitetslektor i bibelfag. Hun hadde en rekke stillinger og gjennomførte en rekke forskningsprosjekter fram til hun i 1989 ble rektor ved det praktisk-teologiske seminar.

Første kvinnelige biskop i Norden

I 1993 ble hun med mye motstand, men også støtte fra Hamar bispedømme, utnevnt av Arbeiderpartiregjeringen til den første kvinnelige biskop i Norden.

Hun er først og fremst kjent for sine liberale holdninger. Synet på homofili er det mest omstridte, der hun utgjør mindretallet blant biskopene og mener homofile som lever i partnerskap kan inneha vigslede stillinger i kirken. Saken ble satt på spissen da hun lot presten Siri Sunde forbli i sin stilling selv om hun inngikk partnerskap. Det har ført til at enkelte prester i bispedømmet har frasagt seg hennes "åndelige tilsyn".

I de siste årene har det vært mer stille i mediene rundt Köhn, eller Rose som hun kalles. Likevel er hun en av bispekollegiets tydeligste forkjempere for en åpen og inkluderende folkekirke, og har formidlet med stor styrke at alle er like for Gud.

Bispevigsling av Norges første kvinnelige biskop. Kong Harald ønsket Hamars nye biskop Rosemarie Köhn til lykke etter at biskop Andreas Aarflot (til h.) hadde vigslet henne i Hamar domkirke. Til v. dronning Sonja. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: Geir Olsen / SCANPIX
 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no