skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Ragnar Frisch

Ragnar Frisch (1895-1973), sosialøkonom, født i Kristiania. Ragnar Frisch er en av våre mest kjente vitenskapsmenn internasjonalt, og fikk Nobelprisen i økonomi i 1969.

Publisert 30.12.2004 20:21. Oppdatert 01.04.2005 12:21.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Ragnar Frisch skulle egentlig bli gullsmed og overta farens gullsmedforretning, men studerte økonomi parallelt med gullsmedutdannelsen. Han viste raskt sine talenter i økonomi, og gullsmedverktøyet ble lagt på hylla, selv om han sørget for at familiens gullsmedbutikk ble drevet videre.

Doktorgrad

Navn: Ragnar Frisch
Født: Kristiania, 1895
Død: 1973
Kjent for: Sitt arbeid innen økonomi og politikk.
Etter studier i utlandet ble tok han doktorgrad i teoretisk statistikk i 1928. Han ble tilbudt professorstilling i USA, men det ble opprettet et eget professorat i Oslo for å få Frisch hjem i 1931.

Frisch lanserte en rekke teorier for hvordan staten ved ulike virkemidler kunne styre den økonomiske politikken. Han var preget av mellomkrigstidas krise, og ville lage styringsredskaper som politikerne kunne bruke for å styre økonomien på rett spor.

Modernisering

Professor Ragnar Frisch. Foto: NTB arkiv / SCANPIX
Politisk stod Frisch på venstresiden og var sterk tilhenger av statlig styring av økonomien. En av hans viktigste bidrag var arbeidet med et nasjonalregnskap. Han bygget opp sosialøkonomi og statistikk som fag i Norge, og moderniserte undervisningen.

Trygve Haavelmo, som også fikk Nobelprisen av er av Frisch sine elever. Andre av hans elever kom i sentrale posisjoner i Statistisk sentralbyrå, Finansdepartementet og Norges Bank.

Hans teorier var viktige for den økonomiske politikk Arbeiderpartiet førte i etterkrigsårene. Helt siden trettiåra hadde Frisch arbeidet aktivt for å spre sine teorier til politikere og andre samfunnstopper. Han arbeidet også aktivt mot norsk medlemskap i EF i 1972. Det gikk historier om han enorme arbeidskapasitet som kunne ta pusten fra yngre medarbeidere. Han var og ivrig birøkter, og skrev om dette og beskrivelser av fjellturer.

Ragnar Frisch har vært med på å bringe sosialøkonomien store skritt framover, og inspirert til både ny forskning og konkret politikk i mange land.

Professor Ragnar Frisch ved skrivebordet i 1953. Foto: NTB / Scanpix


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: NTB / SCANPIX





 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no