skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Francis Bull

Francis Bull (1887-1974), litteraturforsker og kulturformidler, født i Kristiania. Francis Bull var professor i norsk, og skrev foredrag, bøker og artikler. Hans kunnskaper om norsk historie ble mye brukt i radio og fjernsyn, og han blir husket som en av landets dominerende litteraturforskere.

Publisert 30.12.2004 20:22. Oppdatert 01.04.2005 12:18.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

For mange som opplevde 1960-tallet var Bull den gamle mannen på TV som fortalte så levende om Ibsen, Bjørnson og andre norske forfattere, at man trodde han kjente dem alle personlig. Han var professor i norsk i fra 1920 til 1957, og i lange perioder den eneste.

Litteraturhistorie

Navn: Francis Bull
Født: Kristiania, 1887
Død: 1974
Kjent for: Sitt virke som litteraturforsker og kulturformidler.
Allerede som ung student hadde Bull ideen om en norsk litteraturhistorie som skulle vise den unge nasjonens historie. For å kunne sammenfatte en slik historie krevdes mye banebrytende forskning og det første bindet Bull skrev kom i hefteform på 1920-tallet. Her ble norsk litteratur før 1814 løsrevet fra det dansk-norske, og spesielt Holberg ble gjort mer ”norsk” enn han ble oppfattet på den tiden.

Francis Bull på vei ned fra talerstolen etter en tale i forbindelse med 50-årsdagen siden Ibsens død. Foto: NTB / Scanpix
Det andre bindet Bull skrev kom i 1937 handlet spesielt om Ibsen og Bjørnson. Hans metode var historisk-biografisk, og det nasjonale var viktig for Bull. Han var hele tiden meget produktiv, og skrev foredrag, bøker og artikler.

Grinifange

Under krigen satt han 3 år på Grini, der han underholdt medfangene med foredrag om norsk litteratur, bare etter hukommelse. Disse ble seinere til bok. Francis Bull var kjent som en inspirerende foreleser og kunnskapsformidler. Han hadde en enorm hukommelse og kunne forelese nærmest på improvisasjon.

Folkelig formidler

Som få av hans samtidige universitetslærere nådde han ut til folk flest med sine kunnskaper, og han var mye brukt i radio og etter hvert også i fjernsyn. Hans historisk-biografiske tilnærming hadde ikke like mange tilhengere etter krigen, og på universitet i Oslo førte det Bull inn i konflikter med mer moderne tilnærminger til litteraturen.

Francis Bull vil bli husket som den dominerende litteraturforsker i første del av 1900-tallet og som en entusiastisk og morsom formidler.

Professor Francis Bull holder foredrag for medfanger på Grini. - Foto : Sigurd Daasvand, NTB / SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: NTB / Scanpix



 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no