skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
3_1_banner  Store Norske
Her er du: NRK.no > Underholdning > Store norske Sist oppdatert 17:06
Hva er Store Norske?
Komiteen
Historie
Nominerte - bannerlenke
Nett.TV
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Thorbjørn Egner

Thorbjørn Egner (1912-1990), forfatter og tegner, født i Kristiania. Thorbjørn Egner var en multikunstner, der tegning, diktning, musikalitet og fortellerevne smeltet sammen til et livsverk som har preget barn i flere generasjoner.

Publisert 30.12.2004 20:23. Oppdatert 01.04.2005 11:37.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Tron Soot-Ryen

Thorbjørn Egner hadde en rekke kunstneriske talenter, men han utdannet seg til tegner og hadde sin første jobb i et reklamebyrå. Fra 1938 laget han en fast barneside i Illustrert Familieblad og i 1940 kom hans første bok for barn.

Navn: Thorbjørn Egner
Født: Kristiania, 1912
Død: 1990
Kjent for: Sitt virke som forfatter, tegner og visesanger.
Under krigen studerte Egner norsk folkekunst og utviklet seg som grafiker. Hans viktigste verk som grafiker var fargetresnitt til noveller av Hans E. Kinck.

Visesanger

Han var i 1944 med på å stifte Visens venner, og fra 1946 var han med i NRKs Lørdagsbarnetimen som forteller og visesanger. Her presenterte han også fortellingen om Karius og Baktus, som ble hørespill og Egners store gjennombrudd. Som bok kom fortellingen i 1949.

Hørespill

Thorbjørn Egner. Foto: SCANPIX
Han skrev flere hørespill og laget kjenningsmelodien til Barnetimen som brukes fortsatt. Barnetimen var på denne tida et program som nådde over 90 prosent av alle barn og ble en kulturell referanseramme for en hel generasjon.

Egner oversatte Ole Brum som ble presentert i Barnetimen for de minste. I 1953 kom boka om Klatremus og de andre dyra i Hakkebakkeskogen og to år etter Folk og røvere i Kardemomme by. Disse to er Egners mest kjente verk som er oversatt til 20 språk, og som han også bearbeidet til teaterstykker. Men det som tok mye av Egners tid var arbeidet med lesebøker for grunnskole.

I 1950 kom de første 4 bind, det 16. og siste kom i 1972. Mange har pekt på at Egner ideologisk hører til på det sosialdemokratiske 1950-tallet. Hans motiver er ofte hentet fra naturen og livet på landet. I mange historier er det dyr som har menneskelige egenskaper.

Thorbjørn Egner var en multikunstner, der tegning, diktning, musikalitet og fortellerevne smeltet sammen til et livsverk som har preget barn i flere generasjoner.

Thorbjørn Egner. Foto: SCANPIX


Tilrettelagt for web av Per Kristian Johansen.

Foto, ingress: SCANPIX




 
MER FRA STORE NORSKE
Store Norske om Store Norske
Radio
Historie 1905-2005
STORE NORSKE KRYSSORD

Kryssord

Er du glad i å løse kryssord? Prøv Store Norske-kryssordet.
SI DIN MENING
Si din mening!
Er de riktige kandidatene plukket ut? Hvem fortjener å vinne? Si din mening om Store Norske her.
10 SISTE STORE NORSKE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no